La Gala Enderrock homenatjarà Maria del Mar Bonet i Gay Mercader

Joan Miquel Oliver, Miqui Puig i el duo inèdit Gertrudis-Chambao estrenaran cançons a l'Auditori de Girona

El proper 9 de març, l'Auditori de Girona es vestirà de gala per acollir la celebració dels XIX Premis Enderrock, que distingeixen els millors artistes del panorama musical del país. Molts dels detalls de la festa ja s'han avançat (com els premis de la Crítica o algunes de les actuacions en directe) però encara quedaven sorpreses per desvetllar.

Els organitzadors han explicat que la nit servirà per homenatjar la cantant mallorquina Maria del Mar Bonet, que rebrà el Premi Enderrock a la Trajectòria pels 50 anys de música i escenaris. També s'ha decidit premiar el promotor barceloní Gay Mercader per ser un dels promotors europeus més influents i un "personatge imprescindible" per entendre la història musical del país. Se li reconeix que, en plena època franquista i amb la censura vigent, va organitzar les primeres gires internacionals. El premi li arriba quan es compleixen 40 anys del concert de The Rolling Stones a Barcelona, que ell mateix va organitzar.

Aquests dos guardons se sumen al Premi Enderrock d'Honor, que es va fer públic dies enrere, per al pianista Francesc Burrull.

Nit d'estrenes musicals

La música en directe durant l'entrega dels premis és un dels plats forts de la gala. Els organitzadors ja havien anunciat que el 9 de març pujaran a l'escenari Els Amics de les Arts, Blaumut, Hora de Joglar i Sisa. A aquestes actuacions s'hi sumen també Joan Miquel Oliver, Miqui Puig i Gertrudis + Chambao, que estrenaran tots temes inèdits. La revista Enderrock, però, manté en secret qui serà l'actuació d'obertura de la gala.

Més votacions que mai

El director editorial del Grup Enderrock, Lluís Gendrau, ha avançat que més de 24.000 persones han participat en les votacions populars dels premis. Això suposa un rècord absolut respecte la participació d'edicions anteriors. Un fet que també ha destacat l'alcaldessa de Girona. "Són uns premis que creixen en prestigi, participació i intriga, és evident que gaudeixen d'una magnífica salut", ha remarcat Marta Madrenas. El Grup Enderrock i l'Ajuntament de Girona han tancat un nou conveni per als tres propers anys.

Enguany, l'organització ha decidit mantenir en secret els guanyadors de les categories escollits per votació popular. No serà fins al mateix moment de la gala que es donarà a conèixer el veredicte del públic.

També ha assistit a la roda de premsa el director artístic de la gala, Josep Maria Mestres, que ha explicat que en canvi d'escenari (del Teatre Municipal a l'Auditori) els ha permès introduir alguns canvis escenogràfics. "La calidesa que té el teatre com a escenari en sí l'hem de suplir amb elements escenogràfics, un d'ells serà una gran pantalla LED", ha avançat.