Gabriela Montero inaugurarà la residència artista 2017 de l'Ateneu de Banyoles

L'artista premiada amb un Grammy, acutarà divendres a les 9 del vespre

La pianista veneçolana Gabriela Montero, guanyadora el 2015 d’un Premi Grammy Llatí al millor àlbum de música clàssica, encetarà, aquest divendres 3 de març, la residència artista 2017 de l’Ateneu – Centre Municipal d’Estudis Musicals (CMEM) de Banyoles amb un concert a les nou del vespre.

Montero serà la primera artista de fora de l’Estat que participa en una de les residències artístiques de l’Ateneu de Banyoles, un projecte pioner a Catalunya, nascut el 2011, que pretén oferir un acostament diferent entre els intèrprets i el públic a partir d’activitats complementàries als concerts.

El concert que oferirà divendres Gabriela Montero (21h, 15€) tindrà dues parts ben diferenciades. En la primera, interpretarà dues obres mestres del repertori romàntic, l’Impromptus op. 90, D. 899 de Franz Schubert i el Carnaval, op. 9 de Robert Schumann; en la segona, demostrarà el seu talent extraordinari per a la improvisació i compondrà, en temps real, obres noves a partir dels temes que el públic li proposarà.

Una de les pianistes més cèlebres del moment

Nascuda el 1970 a Veneçuela, Montero és una de les pianistes més reputades del moment. S’ha fet cèlebre per les seves versions inspirades del gran repertori clàssic i romà i per la recuperació de la improvisació en la música clàssica que feia segles que s’havia abandonat i que ella sol incloure en els seus recitals. A més, regularment convida el seu públic a escollir idees i temes sobre els quals improvisar.

La pianista veneçolana va fer la seva primera interpretació en públic als cinc anys. Als vuit, va debutar com a solista amb l’Orquestra Simfònica Simón Bolívar, dirigida pel mestre José Antonio Abreu i des de llavors, la seva carrera ha estat imparable.

Ha estat convidada per les millor orquestres del món, com ara les Filharmòniques de Los Ángeles i Nova York, les Simfòniques de Chicago i San Francisco, Gewandhaus de Leipzig, Academy of St. Martin in the Fields, Orquestra de Cleveland, i ha sigut dirigida per mestres com Claudio Abbado o Lorin Maazel. Però Montero és molt més que una grandíssima pianista, és coneguda arreu pel seu compromís en la defensa dels drets humans. Per això ha estat nomenada Cònsol Honorària per Amnistia Internacional i el 2009 va participar en la cerimònia de presa de possessió del president nord-americà Barack Obama.

Activitat prèvia i dos concerts més

El concert de divendres anirà precedit d’una activitat oberta a estudiants i famílies de l’Escola Municipal de Música de Banyoles (EMMB) que consistirà en un taller i demostració d’improvisació, a les 17.30. La residència artística de Montero a l’Ateneu – CMEM també inclourà dos concerts més: el diumenge 1 d’octubre (19 h, 15 €) i el dissabte 16 de desembre (21 h, 15 €).

L’1 d’octubre, Montero farà duo pianístic amb la també veneçolana Vanessa Pérez. Juntes interpretaran un programa d’obres per a piano a quatre mans i per a dos pianos, amb peces de Lutoslawski o Rachmaninov entre altres compositors. En el segon concert, el 16 de desembre, Montero oferirà, juntament amb el baríton irlandès Sam McElroy, el Viatge d’hivern (Winterreise) de Schubert. Serà una cloenda en família, en la qual Montero interpretarà, amb qui és el seu marit, un dels cicles de Lieder més cèlebres.

Les entrades per als concerts es poden comprar a través del web www.cultura.banyoles.cat i a l’Oficina d’Atenció Ciutadana de l’Ajuntament de Banyoles (al passeig de la Indústria, 25 // 972 57 00 50, de dilluns a dijous de 8:30 h a 18:45 h i divendres de 8:30 a 17:45 h).

Activitats paral·leles

Al costat dels concerts, s’han programat diverses activitats paral·leles, concebudes per arribar al gran públic. Entre octubre i desembre se celebrarà el curs d’audició musical Qui té por de la clàssica?, amb el professor Rafael Esteve, amb un cicle monogràfic dedicat als concerts per a piano i orquestra més importants. Finalment, el 12 de desembre, s’ha programat una sessió de Club de lectura de la Biblioteca Pública de Banyoles dedicada a la novel·la El malaguanyat de Thomas Bernhard, que se centra en la figura del genial i excèntric pianista canadenc Glenn Gould

Les residències artístiques de l’Ateneu-CMEM de Banyoles

Nascudes el 2011, les residències artístiques de l’Ateneu constitueixen un projecte pioner a Catalunya que pretén oferir un acostament diferent entre els intèrprets i el públic, establint una relació continuada durant tot un any a través d’un complet programa de concerts i activitats. Als artistes se’ls dóna carta blanca per suggerir un mínim de tres concerts amb les formacions i repertoris que ells escullin i que permetin oferir un retrat de les seves diverses facetes artístiques.

En les quatre primeres edicions s’havia optat per formacions i artistes clàssics: Trio Mozart Deloitte, actualment Trío Lorca, (2011), Miguel Colom (2012), Quartet Gerhard (2013) i Pau Codina (2014). L’any 2015 es va apostar per primer cop per sortir de l’àmbit de la música clàssica amb la figura de la cantaora de Huelva Rocío Márquez, una de les grans del flamenco del moment. L’any 2016 l’escollit va ser el baríton Josep-Ramon Olivé, que ha suposat la primera incursió de la residència en l’àmbit líric. Amb Gabriela Montero les residències artístiques de l’Ateneu – CMEM fan un pas més en la seva consolidació i projecció i aposten, per primera vegada, per un artista de fora de l’Estat espanyol.