La Generalitat multa per primer cop dues famílies de Girona per no portar els fills a l'institut

La comissió d'absentisme escolar de la ciutat tracta 80 casos el curs 2015-2016

La comissió d'absentisme escolar de Girona ha aconseguit que, per primer cop, dues famílies de la ciutat rebin una sanció per no portar els fills a l'institut. Es tracta de les primeres multes que imposa la DGAIA a tot Catalunya per casos d'absentisme escolar. Un dels expedients -el d'un noi de 15 anys que no anava a classe des de 1r d'ESO- ja és ferm i la família ha rebut la sanció de 600 euros. En el segon cas, la família ha presentat al·legacions i el cas està pendent de resoldre's. Tanmateix, la bona notícia en aquest segon cas és que el jove ha tornat a l'institut, després que el curs 2015-2016 ni hi posés els peus.

La regidora d'Educació, Isabel Muradàs, ha explicat que han decidit combatre els casos d'absentisme molt greu a través d'aquesta via perquè la tramitació per la via judicial és "poc àgil" i, sovint, els casos no s'han resolt i els estudiants ja han fet 16 anys. De fet, des del curs 2011-2012 s'han derivat a la fiscalia un total de vuit casos i només s'ha aconseguit que en prosperi un, que està pendent de judici. És el cas d'un noi de 5è de primària que està en mans de la fiscalia des del curs 2013-2014.

És per això que des de la comissió han optat per les sancions per la via administrativa. "El més important no és la quantia de la sanció sinó el missatge que enviem: l'absentisme no pot quedar impune", ha valorat l'alcaldessa, Marta Madrenas. De fet, si els alumnes continuen reincidint en no anar a classe, les famílies podrien rebre noves multes (la llei preveu sancions fins a 90.000 euros).

Segons l'alcaldessa, la comissió ha estat "valenta" en fer el pas i convertir-se en la primera de tot Catalunya que inicia un expedient sancionador contra la família. "El nostre objectiu és garantir l'escolarització completa de tots els nens i joves per tal que tothom tingui igualtat d'oportunitats", ha valorat.

El doble de casos tractats

La comissió d'absentisme escolar de Girona funciona des del curs 2010-2011. Des de llavors, ha tractat una mitjana de 35 casos anualment. Ara bé, el curs passat la xifra es va doblar i va arribar als 80. D'aquests, 46 són casos nous i la resta, 34, de seguiment. Des de la comissió no consideren que aquest increment sigui un element de preocupació, sinó tot el contrari. "És fruit de la feina de coordinació per detectar més casos i en una fase més precoç per poder-hi posar solució", ha manifestat la regidora d'Educació, Isabel Muradàs. A més, la xifra de casos tractats suposa l'1% del total d'alumnat escolaritzat a la ciutat de Girona.

D'aquests 80 casos, disset són a primària i la resta a secundària on, segons els experts, costa més redreçar la situació. Tanmateix, la regidora d'Educació ha remarcat que la feina que es fa des de la comissió permet, en algunes ocasions, que l'alumne torni a classe. Concretament, dels 80 casos tractats el curs 2015-2016 es va aconseguir que deu estudiants reprenguessin les classes amb regularitat. El curs anterior, en canvi, només es va aconseguir en cinc ocasions.

Muradàs també ha destacat la feina que es fa en el sí dels centres educatius. Segons una enquesta enviada a escoles i instituts (i que han respost el 70% dels centres), la meitat dels casos d'absentisme regular i crònic es resolen al centre educatiu sense necessitat d'enviar-los a la comissió.

Des de Girona esperen que el protocol que apliquen a la ciutat –on hi participa l'ajuntament, representants dels centres educatius, la Policia Municipal, Mossos d'Esquadra, fiscalia i Generalitat- sigui útil per a d'altres municipis.