13 anys i mig de presó per fer tocaments a menors mentre els feia classes de repàs a Girona

L'acusat admet els fets i demana perdó a les famílies de les víctimes

L'Audiència de Girona ha condemnat a 13 anys i mig de presó un home que abusava sexualment de menors mentre els feia classes de repàs a Girona.

El cas d'abusos sexuals que ha sentenciat l'Audiència de Girona va tenir lloc entre els anys 2013 i 2014. Aleshores, Luis Gustavo Montenegro feia classes particulars a diversos menors, aprofitant que en coneixia les famílies perquè tots pertanyen a la mateixa comunitat religiosa. En una ocasió, fins i tot, va arribar a viure a casa d'una d'elles, que se'n van compadir perquè passava penúries econòmiques.

En total, durant aquell temps, Montenegro va arribar a abusar de cinc menors, quatre dels quals tenien menys de 13 anys. Quan es quedava sol amb ells, el processat els hi feia tocaments a la zona genital (tant per damunt com per sota la roba) i, en alguns casos, demanava als nens que li fessin el mateix a ell.

El primer dels abusos va tenir lloc en un pis del carrer Joan Maragall. Entre octubre del 2013 i abril del 2014, aprofitant que Montenegro vivia allà perquè els pares del menor l'havien acollit, va fer tocaments al nen (que aleshores tenia 6 anys).

Els altres quatre abusos van tenir lloc entre principis del 2014 i el mes de setembre d'aquell any. En un cas, la víctima va ser un nen de 10 anys que vivia a la Travessera Santa Eugènia de Salt (Gironès). En un altre, un menor de 12 anys que vivia en un pis del carrer Güell. I finalment, Montenegro també va abusar de dos germans, que aleshores tenien 14 i 12 anys, en un habitatge del carrer Progrés.

En "diverses ocasions"

La fiscal subratlla que, aprofitant que els feia classes particulars de matemàtiques i altres assignatures, o que algun dia es quedava a dormir a casa seva, Montenegro va fer tocaments a tots els menors "en diverses ocasions", encara que s'hi neguessin.

Per aquests fets, el processat s'enfrontava a una condemna global de fins a 27 anys de presó per cinc delictes d'abús sexual. Quatre d'ells, a menor de 13 anys, i en tots els casos, amb l'agreujant d'abús de confiança.

Aquest matí, però, a les portes del judici, fiscal i defensa han acordat una rebaixa de la pena. Ho ha permès, entre d'altres, el fet que l'acusat confessés els fets, que col·laborés en la investigació, que se sotmetés a tractament psiquiàtric i que ja hagués consignat 9.000 euros al compte del jutjat per afrontar la indemnització.

15 anys de llibertat vigilada

Després que Montenegro acceptés la pena i les parts renunciessin a la resta de la prova, el tribunal ha condemnat l'home a 13 anys i mig de presó pels cinc delictes. Per a tots ells, li ha estimat l'atenuant de confessió i de reparació del dany.

A més de la condemna, quan Montenegro surti de la presó s'haurà de passar 15 anys en llibertat vigilada, durant els quals no es podrà acostar als menors, a casa seva ni als centres on estudien. En matèria de responsabilitat civil, el tribunal de la Secció Tercera imposa a l'acusat l'obligació d'indemnitzar amb 3.000 euros tres dels menors (quantitat que el processat ja ha consignat).

Després que el president del tribunal, el magistrat Ildefons Carol, condemnés l'acusat de viva veu, Luis Gustavo ha fet ús del darrer torn de paraula per demanar perdó a les famílies. "Demano perdó per la meva mala conducta, seguiré el tractament que vaig començar i això mai més tornarà a passar", ha dit.