Gairebé 230.000 persones visiten la Catedral de Girona durant el 2016

Les xifres marquen un descens de l'1,4% respecte l'any anterior

Durant l'any passat, la Catedral de Girona va rebre 229.872 visitants. Una xifra que engloba tant aquells que tenien entrada única al temple i al seu tresor, com aquells que van aprofitar la promoció que permet visitar tant la Catedral com la basílica de Sant Fèlix i el Museu d'Art.

L'entrada a la Catedral costa 7 euros (l'individual amb audioguia). Però tot i això, el Capítol fa descomptes a determinats col·lectius –com els jubilats o estudiants- i n'hi ha que poden entrar al temple de manera gratuïta. Entre aquests, per exemple, els grups d'escolars o les persones que pateixen alguna disminució. Apart, tots els nens menors de 7 anys i els qui visiten la Catedral en diumenge no paguen.

L'any passat, segons recull la memòria, gairebé un de cada quatre visitants (51.506 persones, el 22,4%) va aprofitar alguna de les promocions que donen dret a tenir entrada gratuïta. De totes maneres, la memòria també posa una altra dada damunt la taula: que les visites a la Catedral i al tresor han disminuït lleugerament d'un any per l'altre. En concret, un 1,4%.

Una quarta part, catalans

Pel què fa a procedències, una quarta part dels visitants del 2016 eren catalans (24,64%). A aquests, els segueixen els francesos (17,80%), els americans (6,36%), els britànics (6,16%) i els russos (4,68%). En menor mesura hi ha els alemanys, holandesos, italians, japonesos i xinesos, entre d'altres nacionalitats.

Apart de les visites, la memòria també recull l'activitat litúrgica de la Catedral, on en destaquen els actes per celebrar el 600 aniversari de la nau gòtica, i les actuacions que s'han fet per restaurar i conservar el seu patrimoni. Aquest 2016, s'ha restaurat l'estructura del retaule de Santa Caterina (13.933,15 euros) i ha calgut fer una intervenció d'emergència a una de les esferes de la balustrada de l'escala d'accés (3.194,09 euros).

Aquest passat octubre, a més, el Capítol va encarregar un informe per valorar l'estat de conservació del custòdia del Corpus, que presideix la segona sala del Tresor de la Catedral. Obra del gironí Francesc Artau, datada el 1438, la custòdia imita estructures arquitectòniques amb argent daurat, esmalts i pedreria, i està acompanyada de sants i santes.

L'informe sobre el seu estat de conservació, que haurà de determinar si cal fer-hi alguna intervenció, el redacta l'Institut de Patrimoni Cultural de l'Estat.