Surt a licitació la redacció del projecte per cinc nous quiròfans al Trueta i ampliar l'hospital de dia oncològic

Les obres costaran 12 MEUR

El projecte d'ampliació del bloc quirúrgic i de l'hospital de dia oncològic del Trueta preveu que el centre es doti de cinc sales quirúrgiques més, de totes les àrees de suport necessàries per assumir l'increment d'activitat prevista i de 20 punts assistencials més que ara per donar tractament de quimioteràpia als pacients. El conjunt de les obres costaran 12 MEUR però, de moment, el que ha sortit a licitació és la redacció del projecte .

L'ampliació es vol fer elevant les instal·lacions dos pisos més per sobre de l'actual edifici de l'ICO, de manera que el primer pis acolliria l'hospital de dia i el segon l'ampliació dels quiròfans, que quedarien connectats a l'àrea quirúrgica que hi ha actualment. La redacció del projecte s'ha de fer tenint en compte l'estudi de necessitats que ha dut a terme el Servei Català de la salut (CatSalut) amb les previsions d'atenció en un escenari futur.

Aquesta obra és "molt necessària", segons informa el Departament, per poder incrementar la capacitat de resposta del bloc quirúrgic actual, amb l'objectiu de cobrir tant les necessitats cada vegada més grans d'activitat quirúrgica oncològica i d'alta tecnologia, com de complir els temps de resposta garantits pel CatSalut per a la cirurgia no oncològica.

L'àrea quirúrgica ocupa actualment la segona planta de l'edifici principal i consta de vuit quiròfans per a cirurgia programada, dos per a cirurgia d'urgències i un quiròfan per a cirurgia major ambulatòria. També disposa de l'Àrea de Reanimació Postquirúrgica —amb 9 punts d'atenció—, la Unitat de Recepció i Recuperació Preanestèsica i Postanestèsica (URPA) —amb 9 punts d'atenció— i la Unitat de Cirurgia Major Ambulatòria —amb 6 lliteres i butaques.

L'anàlisi que han fet per elaborar el pla funcional del projecte calcula que les obres d'ampliació suposaran un increment de cinc quiròfans amb totes les àrees de suport necessàries, Així, quan acabin els treballs, el Trueta disposarà de setze quiròfans.

A més, amb els treballs, adequaran els quiròfans amb la tecnologia necessària per transformar el bloc quirúrgic en un equipament modern (quiròfans grans amb flux laminar i que disposi de, com a mínim, una sala híbrida, amb automatització) amb l'objectiu de fer cirurgia laparoscòpica i cirurgia terciària en les millors condicions possibles. L'ampliació dels cinc quiròfans permetrà assumir l'increment de la cirurgia cardíaca, oncològica i d'altres especialitats; l'increment de l'activitat de cirurgia major ambulatòria i la recuperació, de forma progressiva, de l'activitat que actualment s'ha de dur a terme en els centres complementaris.

Durant l'any 2016, al Trueta van fer un total de 10.715 intervencions quirúrgiques, de les quals 9.858 van ser de cirurgia major: 4.356 programades amb ingrés, 2.993 urgents i 2.509 programades ambulatòries. En els últims anys, el centre ha registrat un increment progressiu de l'activitat quirúrgica oncològica. El 2016 van fer un total de 1.788 intervencions oncològiques de mitjana i alta complexitat. El 21% de les operacions que es fan al Trueta corresponen a usuaris de la seva àrea de referència com a hospital bàsic, el 69% a pacients de la resta de regió sanitària de Girona com a centre de referència i el 9% restant a pacients de fora de la regió.

L'hospital de dia oncològic consta actualment de 25 places, molt insuficients tenint en compte les recomanacions que fa el Departament de Salut. Les necessitats estimades a curt termini (any 2018) serien passar de les 25 places actuals a un total de 40 places, aprofitant la remodelació del bloc quirúrgic. Durant l'any 2016, a l'hospital de dia de l'ICO Girona han atès un total de 16.665 sessions de tractament i 5.958 tècniques.