Les vuit característiques que identifiquen el poder, segons Albert Om

El periodista ha inaugurat amb la seva conferència la V Setmana dels Rahola

El periodista Albert Om va obrir ahir oficialment la V Setmana dels Rahola amb la conferència “Qui té el poder”, que ha ofert a la Sala de Graus de la Universitat de Girona, plena a vessar. Aquesta activitat s’ha emmarcat en els actes de la Setmana dels Rahola, que precedeix la gala de lliurament dels Premis Carles Rahola de Comunicació local, que tindrà lloc el dijous 23 de febrer a les 8 del vespre a l'Auditori de Girona.

Albert Om ha començat la conferència aclarint que “quan acabi, segurament, seguirem sense saber qui té el poder”, i al llarg d’una hora ha anat desgranant els trets diferencials d’aquest poder. Segons ell, hi ha vuit característiques que poden ajudar a identificar-lo: discreció (“qui té el poder, no vol que se sàpiga”), endogàmia (ha alertat de les relacions “excessivament promíscues” entre polítics i periodistes), no voler reconèixer “públicament” que es té, més afany per conservar-lo que per exercir-lo, por de perdre’l, el poder econòmic (“la crisi l’ha fet més visible, fins aleshores havia passat més desapercebut”), els poders socials emergents acompanyats per les noves formes de comunicar-se (“la gent s’ha adonat que té més poder del que es pensa, i això fa que es moguin coses”) i, finalment, no saber qui té realment el poder (“i si a la pregunta de qui té el poder, la resposta fos que ni el mateix poder ho sap?”).

Om ha recordat que els periodistes “tenim la millor feina del món, que és la d’explicar històries”, tot i que actualment “tenim moltes dificultats per exercir-la”, i ha apel·lat a la responsabilitat dels professionals de la comunicació per “obrir noves finestres i fer que entri aire nou”.
 

Albert Om és llicenciat en Ciències de la Informació. Ha presentat i dirigit programes televisius com Malalts de Tele, El club i El convidat; i ha conduït programes de ràdio com L'hora del pati. Des del setembre de 2016 està al capdavant d’Islàndia, a RAC1. També ha escrit alguns llibres i és membre del conseller assessor del diari Ara, on escriu una columna setmanal. El proper acte de la V Setmana dels Rahola tindrà lloc divendres vinent, 17 de febrer, a les 6 de la tarda, amb dos dels grans corresponsals del periodisme català actual: Rosa Maria Calaf i Bru Rovira. Els dos repassaran anècdotes i parlaran del periodisme i del món en una conversa titulada “Carretera i micro”, que serà conduïda pel periodista del Diari de Girona Albert Martín de Vidales.

La Setmana dels Rahola està organitzada per la Diputació de Girona i la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Girona, la Universitat de Girona i la biblioteca pública Carles Rahola de la ciutat.