L'aeroport de Girona registra al gener la pitjor dada dels últims tretze anys

Ha perdut un 13,8% de passatgers

L'aeroport Girona-Costa Brava no remunta. L'equipament va tancar l'any amb 1,6 milions de passatgers, la xifra més baixa d'ençà de l'arribada de Ryanair. I aquest gener, les estadístiques ja deixen clar que el panorama no millora.

Segons recullen les dades d'Aena, durant el primer mes del 2017 per la terminal de Vilobí d'Onyar hi han passat 40.744 persones. És la dada més baixa dels darrers catorze anys (fins on s'estenen les dades recollides per Aena). Una xifra, la d'aquest gener, que suposa una davallada del 13,8% en comparació amb el mateix mes de l'any passat i que contrasta, per exemple, amb els 334.417 passatgers que l'aeroport va rebre el gener del 2008, o els 287.433 del 2009.

Si s'analitzen les dades per companyies, com no pot ser d'altra manera, l'aerolínia de baix cost Ryanair torna a concentrar tràfics. De fet, gairebé nou de cada deu viatgers que es van enlairar o aterrar des de Vilobí anaven amb avions de la companyia irlandesa. En concret, 35.186 persones.

La segona aerolínia que va transportar més passatgers durant el gener –això sí, a una gran distància de Ryanair- va ser Pobeda Airlines. En total, 3.058 viatgers van volar entre Girona i Moscou amb aquesta companyia durant el mes passat. A Ryanair i Pobeda les segueixen Titan Airways (918 passatgers) i Ibertour Servicios Aéreos (679 passatgers).

Les dades de gener, a priori, no són esperançadores per a la temporada d'hivern. Caldrà veure, però, quin efecte tindran els vols xàrter especialitzats en portar esquiadors. Unes operacions que van començar a principis de febrer.

En total, hi haurà 26 vols xàrter (tretze arribades i tretze sortides) que enllacen Vilobí d'Onyar amb Suècia. S'enlairaran o aterraran cada diumenge fins al 26 de març. Els vols els operen les companyies Malmoe Aviation i Smartlynx.

Més enllà de l'hivern, però, les previsions sí que apunten que aquest 2017 l'aeroport Girona-Costa Brava pot recuperar passatgers. Sobretot, en temporada d'estiu, perquè ja hi ha hagut companyies (com Ryanair, Jet2 i Pobeda) que han anunciat més rutes i vols des de Vilobí d'Onyar.

Menys operacions

La davallada de passatgers d'aquest gener també va en paral·lel amb una altra: la d'aterratges i enlairaments. En concret, segons les dades de l'operador aeroportuari estatal, s'han fet 751 operacions des de l'aeroport Girona-Costa Brava. En comparació amb el mateix període del 2016, això suposa una baixada del 5,7%.

Per últim, l'estadística d'Aena també recull el tràfic de mercaderies des de Vilobí d'Onyar. I aquest gener del 2017, el moviment ha estat gairebé testimonial. Només 2,56 tones.