La Federació d'entitats socioculturals de Salt programarà les activitats de l'Ateneu Coma Cros

La Federació d'entitats socioculturals de Salt (Gironès) gestionarà la programació de l'Ateneu Coma Cros de Salt després de guanyar el concurs del contracte de serveis que l'Ajuntament va treure a licitació l'octubre del 2016.

Aquest dimecres la Federació d’entitats sociocultarals de Salt ha firmat el contracte de servei per la dinamització i programació de l’Ateneu de la Coma Cros de Salt, després de guanyar el concurs segons l’acord de Junta de Govern Local del 27 de gener. La Federació es va presentar en solitari al concurs i dinamitzarà l’Ateneu per un període de dos anys amb possibilitat de pròrroga per dos anys més i amb un pressupost anual de 20.500€ (més 4.305€ d’IVA).

El projecte presentat per la Federació és fruit d’un procés de fa més de tres anys. Amb el naixement de l’Assemblea de l’Ateneu Popular de la Coma Cros, l’octubre de 2013, com a resultat del treball col·lectiu, col·laboratiu, desinteressat i participatiu d’un conjunt de persones i entitats, que des de fa anys han treballat per aconseguir espais comunitaris i de proximitat a Salt. Per això la proposta per l’Ateneu és la de crear un espai sociocultural que fomenti la vida associativa de la població i amb els eixos de la cultura, l’educació i la transformació social com a elements centrals.

Els continguts d’activitats presentats al projecte són una síntesi del resultat del procés participatiu “Posem fil a la Coma Cros” (Juliol 2013) així com de la Jornada “Engeguem la Coma Cros (Març 2014), entrevistes a tècnics i entitats i jornades de treball diverses (2015-16).

Algunes propostes concretes del projecte són la de crear un Espai de Trobada a l’entrada de l’equipament que serveixi de punt d’informació però també com a punt de rebuda i on es puguin desenvolupar activitats obertes de petit format. Pel que fa a la programació, algunes de les propostes són tallers de dansa comunitària, cursos de veu i cant, iniciació al teatre, percussió, formació i alfabetització, entre altres.

El projecte també proposa la creació d’una Comissió de Joves de l’Ateneu que formi part de l’estructura de l’assemblea donat l’alt nombre de joves al municipi. D’aquesta manera es facilitarà la participació d’aquest col·lectiu i la creació de ponts amb les associacions.

Pel que fa al funcionament, es vol afavorir la participació del projecte i la presa de decisions col·lectiva, de manera que es treballarà a partir de l’Assemblea de l’Ateneu i comissions de treball creades a partir d’aquesta assemblea.

Per dur a terme el projecte, la Federació contractarà una persona encarregada de dinamitzar el projecte per 30h

La Federació d’Entitats Socioculturals de Salt

La Federació, inscrita al registrat del Departament de Justícia de la Generalitat des de mitjans de juny, és la forma jurídica representativa d’un grup d’entitats que volen treballar conjuntament per a la vila i que es va crear amb el primer objectiu gestionar l’espai de l’Ateneu Coma Cros. És la primera vegada a Salt que es crea una federació amb un gruix tant significatiu d’entitats del sector social i cultural.

Formen part de la Federació d’Entitats Socioculturals de Salt les associacions: Pau Sempre, Donants de Sang de Girona, La Banda del Rec, Diables d’en Pere Botero, Amics del Taixi Chuan de Salt, Fibromialgia Salt, Associació Cultural Coral Tribana de Salt, 17190 Universalt, Casal Saltenc Independentista, Colla Castellera Marrecs de Salt, Siraj per la Cultura i la Creativitat, Capoeira Canigó, Oudiodial per a l'Ajuda Social, Associació Socioeducativa Nousol, Arrels Urbanes per la Promoció de la Música, Amigues i Amics de l’Ateneu Coma Cros de Salt, El Rusc, No T’aturis, AEiG Sant Cugat (MEGSJC), Colla M’ho Passo Bé i Mou-te en bici.

Es preveu que entrin a la Federació pròximament les entitats: Associació de Camerunesos de Girona i Amics (Acagia), Agrupació Teatral el Safareig, Pro-Televisió Vila de Salt, Magrebins Sense Fronteres, Idem, Comissió d’Agermanament Salt per Quilalí, Càrites Salt-Agrupació de Parròquies, Salt per la Independència (ANC), Els 4 Rius, Amics del Poble Siri, Almohajiren Almagareba i Associació Artística Las Lo Las. Es tracta d’associacions que han participat activament del procés però que per qüestions administratives no han pogut ser registrades dins la federació en un primer moment.