La 10ena edició de FITAG incorpora per primera vegada espectacles de pagament

Les obres en cap cas tindran un preu superior als 5 euros

La majoria dels grups que actuen al Fitag d'aquest any provenen de les comarques gironines i és que nou de les dinou companyies són de la demarcació. El festival també compta amb dues actuacions d'àmbit estatal: d'Alacant i de Cadis. Seguint la filosofia d'encabir grups amateurs internacionals, hi ha cinc grups que provenen d'Europa: Regne Unit, Rumania, França i dos d' Itàlia. Pel que fa a l'àmbit mundial, arriben des de Mèxic, Puerto Rico i Israel.

El Fitag, que aquest any compleix la desena edició, s'inaugurarà amb 'Èdip Rei, o la culpa la té el meu pare' a càrrec de la companyia Ma Mare no em Deixa. El director Lluís Elías ha agraït la creació d'una 'cantera amb teatre d'aficionats'. Aquesta coproducció està formada per 25 intèrprets seleccionats en un càsting i d'un taller que es va realitzar a l'escola de teatre El Galliner de Girona. Aquesta coproducció és una versió del clàssic de Sòfocles que es representarà el 24 i 25 d'agost al Teatre Municipal.

L'altra coproducció d'aquest edició és 'Como cuando soplas las velas', dels alacantins Enclavados Teatro. Aquest grup farà quatre funcions, una cada dia del festival, arreu de les comarques gironines. És una comèdia dramàtica que aborda els desitjos i els anhels profunds d'un personatge que no vol deixar de somniar mai.

El festival compta amb una producció pròpia que es representa amb motiu de la celebració de la desena edició del Fitag. 'L'estació final', escrita i dirigida per Ramón Perera, està protagonitzada per més de quaranta actors provinents d'una selecció dels grups de teatre amateurs de les comarques gironines. A més, el nombre d'intèrprets augmenta fins a gairebé 80 ja que als actors, s'hi afegeixen els músics i cantants. Aquest espectacle pretén mostrar 'l'esperit del festival des del punt de vista dels actors', ha explicat el director i escriptor de 'L'estació final'. Perera ha afegit que l'espectacle fusiona la música, el gest, l'audiovisual i el text amb la finalitat d'explicar 'com perseguir els somnis'.

Aquesta ja és la desena edició i 'cal fer una aturada per veure cap on anar' tal i com ha afirmat el director del Fitag, Martí Peraferrer. El director ha argumentat que durant aquests primers deu anys s'ha fidelitzat un públic. El repte a assolir en els pròxims deu anys consisteix en adquirir una presència seriosa 'al servei del teatre amateur' i que Girona arribi a ser 'capital del teatre amateur de Catalunya' . Per arribar a aquest objectiu, la novetat d'aquesta edició és que algunes obres, les que és representen en franja nocturna, són de pagament.

Les funcions de franja de nit que aquest any són de pagament, es podran comprar les entrades a taquilla o bé pel telentrada. El cost de les entrades de les obres que es representen a Girona és de quatre euros a taquilla i de 3,70 per antelació a través del servei de telentrada. Les obres de pagament arreu dels municipis, Fornells de la Selva, Hostalric i Anglès, tindrà un cost de cinc euros a taquilla i quatre euros per antelació.

El Fitag de Nits encara continua amb espectacles de petit format i compta amb la participació d'obres, monòlegs, màgia o dansa. Tots aquells que vulguin aportar la seva proposta han d'enviar un correu electrònic a fitagdenits@ddgi.cat. El Fitag als Municipis també continua amb la participació de vuit municipis gironins: Anglès, Blanes, Fornells de la Selva, Hostalric, Llagostera, Lloret de Mar, Maçanet de la Selva i Palamós.

Hi ha activitats paral·leles relacionades amb el món del teatre i de l'art. El FITAG-art d'aquets any consisteix en els grafitis. El grafiter Miquel Mombiela presenta la seva obra a la sala d'exposicions de la Casa de la Cultura. Un concert festiu a càrrec de Stukat del Bolet actuarà al Pati de la Casa de la Cultura.

També hi ha un taller de 'commedia de'll arte' que durarà quatres dies i comptarà amb els directors italians Dania Caroli i Luca Gatta. Una vintena de persones podran participar-hi tot i que es requereix una mínima experiència. Tothom que estigui interessat en aquesta proposta, ha d'enviar una sol·licitud a: fiat@ddgi.cat.