El Fòrum #wasteinprogress tindrà continuïtat a Girona

El certamen ha aplegat una mitjana de 400 persones diàries

La primera edició del Fòrum Internacional de Gestió de Residus Municipals, #wasteinprogress, que s’ha fet al Palau de Fires de Girona del 6 al 8 de febrer, ha tancat amb èxit i ha aconseguit satisfer les expectatives del sector. Cada dia han passat pel Fòrum més de 400 persones i s’han programat més de seixanta reunions entre assistents i ponents a l’espai de networking Agenda Oberta. El Fòrum tindrà continuïtat però cal decidir la periodicitat. Segons els organitzadors, s’ha aconseguit l’objectiu que perseguia el Fòrum: posar en contacte les empreses, les administracions i els tècnics especialitzats per analitzar i debatre conjuntament diverses solucions innovadores i efectives en la recollida de residus municipals.

La directora de Fira de Girona, Coralí Cunyat, ha dit que “ha estat un orgull haver organitzat aquest esdeveniment. Això és el que volem que sigui Fira de Girona. El #wasteinprogress ha estat una demostració de les moltes coses que poden passar al Palau de Fires. També estem molt contents de l’alta assistència que ha tingut”. Cunyat ha avançat que hi haurà una segona edició i ha dit que “ens ho estan demanant els mateixos participants. Hem de decidir la freqüència, cada quan es farà. El que està clar és que caldrà mantenir el nivell d’aquesta primera edició o fins i tot superar-lo. És un repte”.

La part central del Fòrum, i que més han valorat els assistents, han estat les ponències a l’escenari Ciutats in Progress. Durant tots tres dies han passat per aquest escenari els representants d’un total de 12 ciutats d’arreu del món (Seül, Cardiff, Sanremo, Adelaida, Parma, San Francisco, Anvers, Tallinn, Milà, Imola, Ljubljana i Munic) que han explicat les seves experiències d’èxit en recollida selectiva. Segons Cunyat, nombrosos assistents s’han adreçat a l’organització per alabar la qualitat del Fòrum assegurant que “ha estat un autèntic màster i una oportunitat única per mostrar el nostre model i conèixer altres experiències”. En la mateixa línia, el regidor d’Urbanisme, Paisatge i Hàbitat Urbà de l’Ajuntament de Girona, Narcís Sastre, ha afirmat que “durant tres dies, Girona ha estat la capital mundial de la gestió de residus i això, li ha servit per aprendre. S’han reunit les ciutats que excel·leixen i les ciutats que volen excel·lir”. Ha afegit que ha quedat clar que a l’hora de fer la recollida “no hi ha un model màgic ni únic; cada ciutat, segons les seves característiques, en fa servir un o un altre” i ha recordat que “l’any 2014, quan a Girona es van implantar els nous contenidors, la recollida selectiva va augmentar un 28%. Però no s’acaba aquí ni molt menys. Hem de prendre nota dels exemples exitosos com els que hem vist al Fòrum”.

Ciutats in Progress

Les darreres ciutats en donar a conèixer el seu sistema durant la tercera jornada han estat: Adelaida, Anvers, Cardiff i Sanremo.

La ciutat australiana d’Adelaida, té un sistema de recollida que es basa en tres fraccions: reciclables, orgànica i resta (rebuig). Tal com ha explicat la representant de la ciutat, Kat Heinrich, Adelaida disposa d’un programa d’etiquetatge de contenidors que serveix per saber quins ciutadans reciclen correctament i quins no. Els punts forts del seu sistema de recollida són: la separació en origen, la recollida de baix cost, el mercat competitiu, el compromís que hi ha per part dels polítics, l’elevada taxa d’abocadors i l’educació que es promou per conscienciar. Recullen un 60%.

Anvers està considerada la ciutat belga sostenible per excel·lència, amb una recollida selectiva del 54%. Ha implantat un sistema de recollida amb contenidors soterrats intel·ligents, amb pagament per generació, per a les fraccions resta i d’envasos. La directora general de l’àrea de gestió de residus de l’Ajuntament d’Anvers, Martine Corremans, ha explicat durant la ponència que la ciutat ha passat de generar 90.000 tones de resta l’any 1998 a només 7.000.

Cardiff és la ciutat del Regne Unit amb millors resultats de recollida selectiva. Arriba a un 53%. El sistema que utilitzen és el porta a porta de totes les fraccions amb la incorporació de la fracció “reciclables secs” (vidre, envasos i paper i cartró). Això permet, segons Bob Derbyshire i Tara King, ambdos de l’àrea de Medi ambient de l’Ajuntament de Cardiff, l’optimització del servei i facilita la separació en origen i la comprensió per part de la ciutadania. La recollida selectiva a la ciutat anglesa suposa un 59%.

I Sanremo, la darrera en exposar-se davant els assistents de la tercera i última jornada del Fòrum, ha explicat la seva experiència pionera com a ciutat turística i mediterrània que és. El representant de la ciutat, Paolo Pavisotto, ha dit que recentment han implantat un model que combina àrees d’aportació comunitàries i de proximitat amb recollida porta a porta, amb pagament per generació d’envasos i resta. També ha posat èmfasi en una iniciativa que han tingut de cara als turistes, les illes ecològiques, que serveixen perquè els turistes s’hi adrecin per llençar-hi els seus residus.

Fòrum Innovació

L’apartat Fòrum Innovació ha permès a 12 empreses i organitzacions d’arreu del món presentar i demostrar els seus projectes innovadors. En aquesta tercera i última jornada s’han conegut els projectes de MOBA amb “La solució Mawis Smart Waste per a smart cities” i el projecte “Control electrònic d’accés a contenidors amb tecnologia low cost” d’AGA-DORLET. També s’han presentat “SmartCityLink i les empreses d’economia social” de la Xarxa Ambiental i Tirgi, i les “Proves pilot de mecanismes antifurt en contenidors de paper i catró”, que ha anat a càrrec d’Ecoembes i Recipap.

El Fòrum #wasteinprogress posarà el punt i final aquesta tarda amb l’Agenda Oberta i amb l’Espai Empresa, format per estands d’empreses i institucions del sector i que té l’objectiu de fomentar el networking amb els assitents al Fòrum.