Les fortes pluges tallen la N-II a Caldes de Malavella i el trànsit ferroviari entre Maçanet i Girona

A Sils nombrosos baixos i garatges van quedar inundats

  • Imatge de radar a tres quarts de cinc de la tarda d'ahir © SMC
    Imatge de radar a tres quarts de cinc de la tarda d'ahir © SMC
  • La N-II va quedar tallada en sentit sud a Caldes de Malavella © ACN
    La N-II va quedar tallada en sentit sud a Caldes de Malavella © ACN
  • Usuaris de Renfe esperant davant de l'estació de Girona © ACN
    Usuaris de Renfe esperant davant de l'estació de Girona © ACN
  • Passatgers esperant a l'estació d'autobusos de Girona © ACN
    Passatgers esperant a l'estació d'autobusos de Girona © ACN
  • Molts garatges a Sils van quedar inundats © ACN
    Molts garatges a Sils van quedar inundats © ACN
  • El tren va quedar aturat per una caiguda d'arbres a la catenària © ACN
    El tren va quedar aturat per una caiguda d'arbres a la catenària © ACN

Les pluges que ahir a la tarda van castigar gran part del Gironès i la Selva van provocar la caiguda d'arbres en diversos indrets tallant el trànsit en dues carreteres i també la circulació de trens entre Maçanet de la Selva i Girona. El Servei Català de Trànsit (SCT) va informar que no es podia circular en sentit sud de la carretera N-II a l'alçada de Caldes de Malavella (la Selva) per culpa d'un arbre que havia caigut a la calçada arran de les pluges que van caure comarca. En total els Bombers van rebre una trentena d'avisos per pluja, concentrats entre Vidreres, Santa Coloma de Farners i Riudarenes. Segons el Servei Meterològic de Catalunya (SMC), el focus de la tempesta amenaçava en afectar també el Maresme, Vallès Oriental i Baix Empordà. En tots els casos, la pluja podia anar acompanyada de calamarsa però només es va registrar a Vidreres (la Selva) i Quart (Gironès) ahir a la tarda. En aquest mateix municipi la caiguda d'un arbre a la C-65 va obligar a tallar la carretera durant una estona.

Els Bombers també han informat que van rebre alguns avisos per baixos inundats i van destacar que hi havia força casos a les urbanitzacions de Vallcanera Park i de les Mallorquines de Sils.

A Camprodon, la GIV-5264 va restar tallada en tots dos sentits de la marxa a causa d'unes esllavissades des del voltant d'un quart de vuit del vespre i fins les deu de la nit.

Tren aturat

La caiguda de diversos arbres i pals de telèfon a la via del tren arran de les pluges que van caure ahir a la tarda a les comarques gironines va obgliar a tallar el pas de trens entre Maçanet de la Selva i Girona. Diverses dotacions dels Bombers de la Generalitat van estar treballant per poder retirar-los. A Sils, per exemple, s'hi van desplaçar cinc per intentar retirar un arbre que va malmetre la catenària. Segons va informar Renfe, des del voltant de les vuit del vespre el trajecte entre el tram afectat es va reprendre amb autobús. A dos quarts de deu de la nit Adif encara no tenia clar a quina hora es podria restablir el servei.

Galledes i rasclons a Sils

A partir de quarts de set de la tarda, la intensa pluja que va caure a Sils (la Selva) i a les urbanitzacions properes va inundar baixos i garatges. Durant una bona estona, els veïns i els Bombers van anar de corcoll fent anar galledes per treure la nombrosa aigua acumulada i netejant amb escombres i rasclons els rastres de terra i fang que va quedar als paviments.

A Sils, per exemple, el carrer on hi havia el centre cultural 'La Laguna' va quedar cobert per dos pams d'aigua en poca estona, perquè els embornals van quedar tapats. Una de les veïnes, l'Enriqueta Brugués, de 76 anys, explicava que es va estar gairebé dues hores traient aigua. 'Mentre plovia érem a dins de casa, però un cop hem vist com ha quedat tot, les galledes d'aigua anant amunt i avall no han parat', relatava.

'El garatge se m'ha quedat ple d'aigua, i hem hagut de treure-la amb un rascló', explicava. Uns metres més enllà, un operari municipal s'afanyava a treure l'aigua que s'havia acumulat al centre cívic. Per sort, com que la pluja va durar poca estona, el material que hi havia a dins –com ara les cadires- es van poder salvar. Això sí, un cop l'aigua anava escolant-se cap al carrer empesa per l'escombra, al terra hi quedava un rastre evident de fang.

A l'altre costat de carrer, el lloc que va rebre més va ser el garatge d'un edifici. Allà, els Bombers del parc de Maçanet de la Selva (Selva) van haver de fer servir un motor de gasoil connectat a una mànega per poder anar traient l'aigua, que arribava ben bé fins a mitja cama.

Entre els veïns que van ajuar a treure aigua hi havia en David Fernández, de 31 anys. Viu en una banda del carrer i no va poder ni aparcar el cotxe al arribar. 'He deixat el cotxe a dalt perquè ja ho he vist tot ple d'aigua; he vingut corrents cap aquí a fer coses i a destapar els embornals, que estaven plens de pedres, fang i fulles', va explicar.

Amb tot, municipis com Vidreres han patit talls en el subministrament elèctric que ha afectat al nucli de la població, deixant sense llum diverses llars i gran part de l'enllumenat públic.

Llarga espera dels autobusos a Girona

A l'estació de Girona s'acumulaven ahir al vespre desenes de passatgers afectats pels talls a les vies del tren. La indignació anava creixent a mesura que passava l'estona, ja que alguns viatgers van haver d'esperar al voltant de 2 hores els autobusos que els havien de dur a la seva destinació.

Una de les afectades, Carme Nin, explicava que ja a l'estació de Camallera (Alt Empordà) va haver d'esperar tres quarts d'hora el tren. I quan els van advertir per megafonia que haurien de continuar el trajecte en autobús a Girona, esperava 'si més no el bus a l'entrada'. 'Paguem un bitllet i ens han de tractar com a persones, no com a borregos', va lamentar. També va denunciar la falta d'explicacions, concloent que van estar 'mal informats i maltractats'.

Una altra de les perjudicades fou Esmeralda Colet, una noia que venia sola de Colera (Alt Empordà), i que també denunciava la falta d'informació. 'Només ens han dit que agafem un autobús i ara estem aquí esperant i passant fred', es va queixar. Enric Rial, per la seva banda, que també va haver d'esperar mitja hora el tren, es preguntava perquè els autobusos que els havien de recollir venien de Barcelona, i no de Girona. 'I ara ens tenen aquí parats i sense cap informació', va reiterar.