Experts en el reciclatge municipal es trobaran a Girona

El primer Fòrum Internacional de Gestió de Residus Municipals portarà de nom #wasteinprogress

El Palau de Fires de Girona serà l’escenari de la primera edició del #wasteinprogress, el Fòrum Internacional de Gestió de Residus Municipals que es farà del 6 al 8 de febrer. Durant els tres dies, representants de ciutats d’arreu del món que formen part del rànquing amb resultats de reciclatge superiors al 50%, exposaran les seves experiències d’èxit.


El Fòrum també esdevindrà un aparador de projectes d’innovació empresarial que poden contribuir a l’assoliment dels objectius i dels resultats del reciclatge. A més, es fomentarà el networking entre els assistents i les connexions entre el sector públic i el privat a través de l’Espai Empresa. Les jornades estan adreçades sobretot a personal vinculat a la gestió de residus de les administracions locals i supralocals d’arreu de l’Estat espanyol, alts càrrecs polítics amb responsabilitat en la gestió de residus municipals i a les empreses relacionades amb la gestió de residus municipals.


L’objectiu principal de #wasteinprogress és posar en contacte les administracions, les empreses i els tècnics especialitzats per debatre i analitzar conjuntament diverses solucions innovadores i efectives en la recollida de residus municipals. En aquest sentit l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha assegurat avui, durant la roda de premsa de presentació del Fòrum, que “durant tres dies Girona serà la capital mundial en gestió de residus. Serem el punt de mira. Girona vol convertir-se en el referent d’aquest àmbit”. També ha recordat que “Girona es manté des del 2015 com la ciutat de Catalunya de més de 50.000 habitants que té uns índexs més alts en recollida selectiva. Tot i això, hem de millorar i segur que d’aquest Fòrum en treure’m experiències per aprendre o aplicar-les”.
En aquesta primera edició es comptarà amb l’assistència d’uns 400 professionals per dia provinents d’arreu de l’Estat espanyol i d’Andorra. La major part venen de comunitats com el País Basc, Navarra, País Valencià, Andalusia, Madrid, illes Canàries, Astúries i illes Balears. Un 50% dels inscrits tenen un perfil tècnic, un 30% són càrrecs electes en ajuntaments i un 20% treballen en empreses del sector. La directora de Fira de Girona, Coralí Cunyat, ha fet una valoració positiva de l’acceptació que ha tingut el Fòrum pel que fa a les nombroses inscripcions i diferents procedències dels inscrits, i ha afirmat que “hem tirat endavant aquesta primera edició amb la voluntat que hi hagi més edicions”.


El #wasteinprogress arriba a Girona en un moment en què hi ha un punt d’inflexió pel que fa al model de residus, tant en l’àmbit català com estatal. En els darrers anys s’ha avançat en els resultats de la recollida selectiva i en la prevenció de residus però el model de gestió, en molts casos, ha tocat sostre. Aquest fet, sumat a la nova legislació europea en matèria de residus i economia circular (aprovada recentment i que té com a principal objectiu que les ciutats europees arribin al 60% de recollida selectiva el 2020 i al 70% l’any 2030) i a l’increment de costos de tractament de la fracció resta (rebuig), ha portat a replantejar el model actual de gestió de residus. Segons el gerent de la secretaria tècnica Spora Serveis Ambientals, impulsors del Fòrum, Frederic Puig, “encara no hi ha cap ciutat catalana ni de l’Estat espanyol que arribi als objectius fixats. No tenim referents i és per això que hem de buscar-los a fora, a ciutats que tenen sistemes de fiscalitat justa”. Puig ha afegit que “d’entre les ciutats que vindran al Fòrum, Sanremo és potser la ciutat més semblant a Girona. També és turística i, com que té uns hàbits alimentaris semblants, els residus que generen també s’assemblen”. Per la seva banda, el regidor de Paisatge i Hàbitat urbà de l’Ajuntament de Girona, Narcís Sastre, ha insistit que el Fòrum servirà per veure altres models i aprendre per tal que Girona, i les demés ciutats, puguin millorar, i ha explicat que “actualment a Girona funcionen dos sistemes: un semi porta a porta al Barri Vell i la recollida per contenidors a la resta de la ciutat”.


Ciutats in Progress: 12 casos, 12 èxits


Seül, Munic, Milà, Adelaida, San Francisco, Anvers, Tallinn, Cardiff, Ljubljana, Parma, Imola i Sanremo són les ciutats que assistiran al #wasteinprogress per presentar-hi la seva exitosa experiència en la recollida de residus. Tots els models que s’hi presentaran permeten assolir prop del 60% de recollida selectiva.
Les ponències serviran per conèixer l’experiència d’èxit des de diversos aspectes com ara la implantació del sistema, els costos i inversions, l’organització del servei, els horaris i les freqüències, la comunicació amb els ciutadans, l’acceptació social i també es parlarà sobre els punts forts i febles que s’han detectat en cada experiència, entre altres aspectes.


Cal destacar els exemples de San Francisco que, amb 837.442 habitants i amb un sistema que simplifica la recollida en tres úniques fraccions, arriba al 80% de recollida selectiva. També el sistema que utilitzen a Seül que penalitza el malbaratament alimentari i que arriba al 62%. Per altra banda, també és rellevant l’exemple de la ciutat australiana Adelaida que, a través d’una potent campanya de comunicació adreçada a la població, van establir el seu sistema de recollida mitjançant un codi de colors. Actualment reciclen un 60% dels seus residus.
Fòrum Innovació: 12 projectes


El Fòrum Innovació consistirà en un espai adreçat perquè empreses i organitzacions d’arreu del món presentin o demostrin, en 15 minuts, els seus projectes. Aquestes presentacions tractaran sobre noves tecnologies per a la recollida de residus o la millora dels resultats i eficiències del servei de recollida. També sobre la corresponsabilització i pagament per generació i sobre programes de comunicació, educació i participació.


Els 12 projectes que s’hi presentaran han estat seleccionats prèviament mitjançant una convocatòria adreçada a organitzacions que treballen en el sector en l’àmbit europeu i que destaquen per la tipologia de projectes o productes que desenvolupen i que han comercialitzat amb èxit. S’hi van presentar un total de 30 projectes.


Entre els projectes que s’hi podran descobrir, destaca el que presentarà el Ministeri d’Infraestructures i Medi Ambient d’Holanda i que tractarà sobre com millorar la recollida de residus en àrees urbanes d’alta densitat.


Espai Empresa: 20 empreses per fer networking

Cada dia es podrà visitar l’Espai Empresa, una fira de coneixement i un espai obert a totes les empreses del sector que presentin una oferta especialitzada per als nous reptes de futur que es plantegen en el terreny de la gestió de residus. L’Espai, format per estands, facilitarà, entre altres, ampliar la xarxa de contactes, arribar al públic especialitzat o adquirir o compartir coneixement.


Hi haurà una vintena de representats de diversos àmbits del sector com ara la comunicació i educació ambiental, el tractament, els productes i equips mòbils, la recollida de residus, la  tecnologia, la consultoria i l’assessorament tècnic. A més a més, s’habilitarà un espai d’intercanvi per facilitar la trobada entre els assistents: administració, professionals i empreses. Serà un espai per a la relació B2B, per a la captació de clients i per aconseguir acords comercials.


App #wasteinprogress


Totes les persones inscrites al Fòrum tindran accés a l’aplicació de mòbil #wasteinprogress. És una eina per a la relació B2B (business to business, d’empresa a empresa) entre les empreses, l’administració i els professionals.


L’app oferirà diversos continguts com ara el perfil de tots els participants de Ciutats in Progress, el Fòrum Innovació i Espai Empresa. També una agenda oberta dels representants de Ciutats in Progress, el Fòrum Innovació i Espai Empresa amb les seves dades de contacte. A més, donarà accés a contingut exclusiu i, un cop acabat el Fòrum, s’hi inclouran contactes de referents del sector presents al #wasteinprogress.