Finalitza el risc de desbordament als rius gironins

Protecció Civil manté l'alerta de l’Inuncat pel temporal marítim

Protecció Civil manté activada l’alerta del Pla Especial d’Emergències per Inundacions a Catalunya Inuncat pel temporal marítim amb fort onatge que es manté aquest dilluns més restringit a la meitat nord i amb menys intensitat i es podria allargar fins aquest dimarts a la zona de l’Empordà.
 
D’altra banda, ha millorat la situació de risc d’inundació a les comarques del litoral i prelitoral de Girona que es registrava aquest diumenge a la tarda per la crescuda dels cabals i la possibilitat de desbordaments. En general, aquesta tarda els cabals són estables o amb tendència a disminuir i tot i registrar un nivell elevat ja no hi ha risc de desbordaments. No es preveuen noves pluges abundants i, per tant, no s’espera que els cabals dels rius hagin de tornar a pujar de forma sobtada.
 
El Servei Meteorològic manté la previsió de temporal marítim per aquest dilluns i fins aquest dimarts. Encara durant tot el dia d’avui hi haurà notable mar de fons de component est i les onades poden continuar superant els 2,5 metres (maregassa) a qualsevol punt del litoral excepte el Baix Penedès, Tarragonès i Baix Camp on l’onatge millorarà substancialment. A l’Alt i Baix Empordà les onades podran continuar superant els 4 metres d’alçada. Encara es poden produir algunes incidències a causa d’aquest fort onatge tot i que serien de menys gravetat que el cap de setmana.

Protecció Civil ha demanat que s’extremin les precaucions al front marítim mentre duri l’episodi de fort onatge. Remarca que cal tenir molta cura a les zones portuàries, espigons i en les activitats que es realitzin prop de la costa i que es respectin els tancaments dels accessos al litoral que es realitzin amb caràcter preventiu per seguretat.

Al llarg de tot l’episodi del temporal el telèfon d’emergències 112 ha rebut 372 trucades, la majoria de les quals en l’àmbit de la demarcació de Barcelona. La majoria de trucades han estat per alertar d’obstacles a la via, mobiliari urbà afectat pel vent, arbres i branques caiguts, així com petites inundacions arran de costa en passos subterranis i plantes baixes.

Molts municipis de tot el litoral han mantingut durant tot el cap de setmana la restricció als accessos a zones properes al trencament de les onades per evitar danys greus. S’han activat els Plans municipals per onatge a Barcelona, Calella i El Prat de Llobregat, entre d’altres. El Port Esportiu i pesquer de Torredembarra va activar el seu pla en emergència per desperfectes al port durant la nit de dissabte.

194 litres a Cadaqués i onades amb pics de fins a 11 metres al Cap de Begur

Durant el cap de setmana s’han produït afectacions a diferents zones del litoral com a conseqüència de l’onatge i de les pluges intenses i acumulacions en zones sobretot de Girona. El diumenge es van emetre avisos de situació hidrològica de risc per cabal circulant per sobre de l'habitual al riu Daró, Ridaura, Ter i Onyar, que van anar creixent fins estabilitzar-se al vespre. Així mateix, es van incrementar de forma significativa els cabals de rius i rieres de la demarcació de Girona com per exemple a Llagostera i a Cadaqués on l’aigua va arrossegar vehicles sense provocar danys personals.

Precisament, Cadaqués ha acumulat 194.4 litres des de dijous passat, Cassà de la Selva 184, Torroella del Montgrí 183 i Roses 124.4 litres, dels quals 95,5 només es van registrar aquest diumenge. En relació al fort onatge, al Cap de Begur s’han registrat onades entorn als 6,5 metres d’alçada, amb un pic màxim de gairebé 11 metres.

Així mateix, aquest cap de setmana s’han produït desperfectes als passejos de diferents municipis del Maresme, Barcelonès, Garraf, Tarragonès, Baix Ebre. Dissabte a la matinada, una onada va provocar danys a un pis de Salou. Les 6 persones que estaven a l'edifici van passar la nit a casa de familiars. També, l’accés a la platja de l’arrabassada de Tarragona va quedar inundat dissabte al vespre.

Al litoral de Barcelona les onades van assolir els 5 metres amb un pic màxim de 8 metres i a la costa de Tarragona es van registrar onades de 3,5 metres amb un pic màxim de 5,5 metres.

Durant tot el dissabte, a l’R1 els trens només van circular per una via degut al temporal de mar entre les estacions de Vilassar de Mar i Mataró. Pel que fa al trànsit, diumenge a la tarda la C-31 va quedar tallada al quilòmetre 351 a Ullà per acumulació d’aigua a la calçada. Aquesta tarda la circulació està normalitzada en aquest punt, segons el Servei Català del Trànsit.