Invertiran 6,3 MEUR per modernitzar la dàrsena esportiva del port de Llançà

El Club Nàutic serà l'encarregat de la gestió durant els pròxims 25 anys

El Club Nàutic Llançà gestionarà la dàrsena esportiva del port d'aquest municipi en els pròxims 25 anys. El president de Ports de la Generalitat, Ricard Font, i el president del club, Joan Almirall, han signat el contracte que així ho estableix i que també va lligat a un projecte de modernització de les instal·lacions que assumirà l'entitat.

La inversió inicial serà de 6,3 milions d'euros i els treballs es faran per etapes al llarg de la concessió. Les obres començaran quan el projecte disposi de la tramitació administrativa corresponent i es preveuen executar en un termini de tres anys i mig.

A més, les actuacions proposades hauran d'estar subjectes a l’ordenació prevista del Pla especial del port, actualment en tramitació per a la seva aprovació definitiva. Entre les millores previstes, destaca l'adequació d'un moll per a grans eslores –fins a 18 metres-, de manera que l'espai passarà a tenir capacitat per a 492 embarcacions, sis menys que les que té actualment, i un nou edifici de planta baixa per a la futura escola de vela.

El conveni signat aquest dissabte entre la Generalitat i el Club Nàutic Llançà s'emmarca en els processos de renovació de les dàrsenes esportives que fins ara estaven gestionades pel sector privat i que en els darrers anys han finalitzat la seva gestió. L'objectiu, segons Ports, és "millorar les instal·lacions amb visió de futur de manera que aportin valor al sector nàutic, que siguin més sostenibles i ajudin a dinamitzar econòmicament els ports catalans".

En línies generals, el projecte de modernització de la dàrsena esportiva del port de Llançà busca dinamitzar la zona del contradic amb noves actuacions per encabir embarcacions de gran eslora i fomentar la vela i les activitats esportives per potenciar el sector nàutic de Llançà.

Així, a la part exterior del contradic es construirà un nou moll de 86,5 metres de longitud i una amplada de 4,5 metres per a grans eslores, amb una petita esplanada de serveis esportius. En aquest moll es preveu crear un espai per encabir el nou edifici de planta baixa que acollirà l’escola de vela, amb l’objectiu d’impulsar el foment de la nàutica esportiva. Al costat d’aquest moll també es construirà una rampa per a l’avarada d’embarcacions de vela.

Així mateix, es reordenaran els amarradors per optimitzar la dàrsena esportiva i potenciar l’ocupació de tots els punts d’amarratge, fomentant la mobilitat d’embarcacions. D'aquesta manera, també es busca poder atendre un major nombre d’embarcacions transeünts que vénen d'altres ports, especialment a l’estiu. Amb la nova organització la capacitat passarà de 498 embarcacions a 492, per donar cabuda a embarcacions de fins a 18 metres d’eslora.

Adequació d’edificis

Les millores també inclouen l'adequació dels edificis de serveis de la zona nàutica segons les noves necessitats. A l’edifici social del Club Nàutic es redistribuiran els espais interiors. Es reformaran la primera planta i els accessos a l’edifici, s’ampliarà la zona de terrassa i es milloraran els revestiments i els tancaments, alhora que s’adaptaran totes les instal·lacions per reduir els consums i millorar l’eficiència energètica.

La zona tècnica de la dàrsena esportiva està dotada d’una benzinera que disposa d’un local prefabricat de suport al servei. Aquest local se substituirà per un edifici construït d’una planta amb una superfície de 36,7 metres quadrats que ha d’encabir un magatzem de suport a la benzinera, un espai per a l’escar i una zona de venda de gel i refrescos per als navegants.

També es farà un petit local amb una superfície construïda de 32 metres quadrats, situat entre el final de la platja i el port. Aquest local es destinarà a punt d’informació de les activitats que es fan al port i com a magatzem de materials d’esports nàutics. Així mateix, es preveu la millora de l’edifici situat sota el massís del Castellar que es destinarà a magatzem polivalent i tallers.

Nous espais d’ús per als ciutadans

El projecte preveu un impuls a la integració paisatgística i social de la dàrsena esportiva amb diferents actuacions a la zona de ribera. En primer lloc, s’ha de crear una gran plaça urbana integrada al passeig marítim, en què s’eliminarà part del vial d’accés i barreres arquitectòniques entre el port i la ciutat per millorar la mobilitat dels vianants. En segon lloc, s’ha de desenvolupar un nou espai d’ús ciutadà amb grades i rampes per superar els desnivells de l'espai i fer una zona enjardinada que es dotarà de mobiliari urbà.

També es contempla un nou accés de vehicles al recinte portuari per millorar la distribució de trànsit rodat que va a la zona pesquera, el sector esportiu i l’aparcament de la Gola.