El Suprem confirma la condemna als responsables d'un geriàtric de Figueres per estafar un avi i espoliar-li el patrimoni

L'alt tribunal rebutja el recurs interposat pels dos processats

El Tribunal Suprem (TS) ha confirmat la condemna a dos responsables d'un geriàtric de Figueres que van estafar un ancià i li van espoliar part del patrimoni. Els fets es remunten vuit anys enrere. Els processats, Carlos Luis Casabón i Ana Requesens, eren el gerent i l'apoderada de la residència Catalunya. Segons conclou la sentència, tots dos van ordir un pla per estafar un ancià d'Ordis (Alt Empordà), aprofitant que patia un deteriorament cognitiu. Com ja va fer l'Audiència de Girona, el Suprem conclou que d'ençà que l'ancià va ingressar al geriàtric, la parella va entorpir-ne les relacions amb la família, va passar a gestionar-ne les propietats (fins i tot, negociant lloguers de les seves finques), li van treure 4.200 euros dels comptes i van establir que, quan morís, 69.000 euros dels seus estalvis passarien a mans del gerent.
 
A l'hora de confirmar la pena als dos responsables del geriàtric, el Suprem no estalvia retrets per definir la conducta que van mantenir amb l'ancià. A la sentència, l'alt tribunal descriu que Casabón i Requesens van executar un "ambiciós pla" per estafar l'ancià, que es va "precipitar" a partir del març del 2009, quan un jutjat el va incapacitar.

"Engany", "espoli", "víctima incapacitada", "fragilitat mental", "enriquiment il·lícit", "trama defraudadora" o "pla preconcebut" són alguns dels qualificatius que fa servir el Suprem per descriure el cas. Una estafa que es remunta vuit anys enrere, a principis del 2008, quan l'ancià –que vivia a Ordis- va ingressar a la residència geriàtrica Catalunya de Figueres, on els condemnats n'eren el gerent i l'apoderada.

Segons va concloure l'Audiència de Girona, i ara el TS ha confirmat, els dos condemnats van actuar de comú acord per estafar l'ancià (que patia un deteriorament cognitiu). Van dificultar-ne les relacions amb la família i no els deien res del seu estat de salut. A més, van aconseguir les claus de les seves finques i propietats a Ordis. De fet, Casabón va dur-hi a terme tasques agrícoles i, fins i tot, en va negociar lloguers.

L'estafa, però, no es va acabar aquí. La parella va agafar els estalvis de l'ancià (en total, 124.000 euros) i els va dividir en diversos comptes. En un d'ells n'hi va posar 69.000, i s'hi va fer constar que quan l'avi morís, tots aquests diners anirien a parar a mans del gerent de la residència Catalunya. A més, com ja va concloure l'Audiència de Girona, un cop el jutjat va incapacitar legalment l'ancià –la primavera del 2009- l'apoderada el resident van retirar 4.200 euros dels comptes.

3 anys de presó i multa

La Secció Quarta de l'Audiència de Girona va condemnar Casabón i Requesens a 3 anys de presó per un delicte d'estafa amb l'agreujant d'abús de confiança. A més de la pena de presó, el tribunal va imposar-los una multa de 2.700 euros a cadascun, els va obligar a indemnitzar els familiars de la víctima amb 4.200 euros i va decretar que els 69.000 euros dipositats al compte bancari passessin a mans de l'hereva de l'ancià (el resident havia mort el 2013).

Les defenses del gerent i l'apoderada van presentar recursos de cassació davant del Tribunal Suprem, i ara l'alt tribunal ha sentenciat el cas. El TS rebutja les pretensions tant de Casabón com de Requesens, que adduïen que en cap moment havien estafat l'ancià, i confirma punt per punt la sentència que ja va dictar l'Audiència de Girona.

L'alt tribunal conclou, entre d'altres, que la parella va actuar "amb un veritable afany d'aïllar tant l'ancià com els seus béns" i aprofitar-se del seu patrimoni. Entre d'altres, perquè Casabón "es va designar beneficiari" dels 69.000 euros, perquè Requesens va acompanyar el resident a retirar els altres 4.200 i perquè tant el gerent com l'apoderada van disfressar sota un pretès "altruisme" el seu pla per estafar l'ancià.

"Aquest engany va moure la víctima a entregar-los les claus de casa seva, a traspassar fons dels seus comptes, a designar al gerent com a beneficiari de la pòlissa de 69.000 euros i a extreure 4.200 euros, que els acusats van fer seus", indica la sentència del Suprem. La resolució també conclou, a més, que tant el gerent com l'apoderada van "recolzar-se en la fragilitat mental" del resident, cosa que va fer més fàcil "l'espoli" dels seus béns.

Per aquests motius, el Suprem rebutja els recursos dels condemnats i confirma la sentència que ja va dictar l'Audiència de Girona. L'alt tribunal imposa al gerent i a l'apoderada el pagament de les costes del recurs.