Rècord Guinness pujant les escales de la Catedral de Girona fent equilibri cap amb cap

Dos germans vietnamites tarden 52 segons i superen en distància i temps l'anterior marca que tenien uns xinesos

Els germans Nihep i Co Giang (Giang Brothers) han batut el rècord Guinness d'ascens en equilibri 'cap a cap' aquest dijous, després de pujar els 90 esglaons de la Catedral de Girona en 52 segons.

D'aquesta manera, els dos germans superen, de llarg, l'anterior marca que va fixar el 2014 la parella xinesa formada per Tang Tao i Su Zentxiang, que es va enfilar 25 esglaons en un minut.

El director del Gran Circ de Nadal, Genís Matabosch, ha destacat el fet que els dos germans només pugen sis esglaons durant els números de circ que realitzen. "Hem de pensar que per a ells era un repte molt complicat perquè no estan acostumats a aquestes distàncies", ha destacat Matabosch.

Ampliació:

Nghieo i Co Giang entren al llibre Guinness dels rècords després de pujar els 90 esglaons de la Catedral de Girona en equilibri 'cap contra cap' en menys d'un minut. Els dos germans han fulminat d'aquesta manera la marca que ostentava una parella xinesa, que havia pujat 25 esglaons el 2014.

Els dos joves vietnamites han pujat sense problemes i amb només 52 segons les escales de la Catedral. A dalt els esperaven el bisbe de Girona, Francesc Pardo, l'alcaldessa de la ciutat, Marta Madrenas, i el president de la Diputació de Girona, Pere Vila, que els han donat una medalla i els han felicitat per la gesta.


El director del Gran Circ de Nadal, Genís Matabosch, ha destacat la "proesa" dels dos joves i ha recordat que es tracta d'una prova especialment complicada i que "requereix concentració i gran capacitat física". Matabosch assegura que, a més, influeixen altres factors com el vent o el soroll que poden desconcentrar els artistes.

Durant l'ascens, dos auditors han estat cronometrant per validar que no superaven el minut. També ha calgut la instal·lació d'una càmera fixa que gravés tota la prova per tal que el jurat del rècord Guinness comprovi, en els propers dies, que no hi ha hagut talls durant la pujada. L'organització de la prova també ha exigit la certificació del nombre d'esglaons per part d'un arquitecte i la presència d'una autoritat policial que, en aquest, cas ha estat un sergent de la Policia Municipal de Girona.

Aquest rècord Guinness consisteix en pujar el màxim nombre d'esglaons en posició d'equilibri 'cap contra cap' en un minut. Fins avui el rècord l'ostentava la parella d'artistes xinesos Tang Tao i Su Zengxian que el passat 10 de setembre del 2014 van pujar en aquesta difícil posició fins a 25 esglaons en 60 segons a la ciutat de Xiamen (Xina).

Tres assajos

Els dos protagonistes estan de gira per Girona aprofitant el pas del Gran Circ de Nadal, que es representarà a la ciutat a partir del dia 25. Per preparar el rècord, els germans han fet tres assajos durant els dies previs. Matabosch reconeix que tenien "coll avall" que superarien el rècord, però no tenien tan clar arribar fins a dalt de tot de la Catedral de Girona.

En els altres intents, els dos germans havien fet pitjor temps i en un havien tingut dificultats a l'hora de mantenir l'equilibri. "A més només poden fer un intent per dia, perquè les cames no ho aguanten", ha explicat Matabosch.

L'acte, emmarcat dins els primers esdeveniments del programa oficial del 600 aniversari de la nau gòtica de la Catedral de Girona, ha despertat gran expectació i prop d'un centenar de curiosos s'han apropat a veure els dos germans.

Els protagonistes

Els Giang Brothers són artistes del circ de major renom de Vietnam. Formats des de molt joves en l'acrobàcia esportiva, ben aviat es van decantar pel circ amb la companyia de Ho Chi Minh, la seva ciutat natal.

La progressió dels dos joves ha estat meteòrica i han rebut multitud de premis, entre els que destaquen el del Circ de Hanoi (2010) i de La Habana (2011), Premi de Plata en els Festivals de Latina (Itàlia, 2011), Wuqiao (Xina, 2011), Izhevsk (Rússia, 2012). A més, el seu número ja ha recorregut els principals escenaris de circ mundials com La Latina (Itàlia), Wuqiao (Xina) o Munic (Alemanya), i ara es pot veure a Girona.