L'Estat acosta posicions amb la UdG i reconeix que ha fet un pas endavant important per salvar el Parc Científic

El rector anuncia que el complex tancarà el 2016 amb uns beneficis propers al milió d'euros

El rellotge continua corrent per aconseguir un acord entre el Parc Científic de la UdG i l'Estat per evitar la liquidació del complex. La data fixada per a la junta de creditors és el 26 de gener i, mentrestant, les parts continuen negociant.

Aquesta setmana, el rector de la UdG, Sergi Bonet, s'ha reunit amb el nou secretari d'Estat d'Hisenda, José Enrique Fernández, per posar-lo al corrent de la situació. Segons ha anunciat davant del claustre de la UdG, Fernández ha reconegut "el pas endavant important" que s'ha fet en les darreres setmanes i s'ha compromès a intercedir per solucionar la situació i arribar a un acord.

Entre d'altres, l'Estat ha d'autoritzar la Generalitat a endeutar-se per comprar per 4,9 MEUR part de l'edifici de l'ICRA. Bonet també ha anunciat que el parc tancarà el 2016 amb uns beneficis propers al milió d'euros i s'ha mostrat confiat que l'acord està a tocar.

Ampliació:

El secretari d'Estat d'Hisenda va ser l'encarregat de cloure la XXI Trobada d'Economia de s'Agaró el passat 19 de novembre. El rector de la UdG, Sergi Bonet, va anar-hi expressament per poder-li demanar hora per parlar del concurs de creditors del Parc Científic. Finalment, tots dos es van reunir a Madrid el dimarts. El parc arrossega un deute de 42,3 MEUR i està en concurs de creditors des del gener de 2015. El principal creditor és l'Estat, a qui es deuen 27,6 MEUR. La data fixada pel jutjat per celebrar la junta de creditors és el 26 de gener, després que el parc hagi demanat fins a dues vegades que es posposi la vista per tenir més temps per negociar.

Aquest dijous la UdG celebra Claustre i el rector ha explicat davant la comunitat universitària quina és la situació pel que fa al futur del complex. Bonet ha recordat que les institucions han compromès diverses aportacions i que ara calen algunes gestions administratives per formalitzar-les. En la reunió amb el secretari d'Estat, Bonet va fer un repàs de la situació ja que Fernández s'ha incorporat fa poques setmanes al càrrec. "Ens ha dit que estudiarà la proposta i reconeix que s'ha fet un pas molt endavant respecte la situació dels darrers mesos", ha explicat Bonet, que es mostra optimista respecte a la data del 26 de gener. "Estem treballant molt intensament", ha reblat.

Un dels serrells que cal tancar fa referència a l'aportació de la Generalitat, que ja ha aprovat per Consell Executiu destinar 4,9 MEUR per comprar el 65% de l'edifici de l'ICRA. Per fer-ho, però, ha d'augmentar el nivell d'endeutament i cal que l'Estat ho autoritzi. Segons ha explicat Bonet, el secretari d'Estat s'ha compromès a intercedir i a donar una resposta "en els propers dies".

El 2016: 1 MEUR de beneficis al parc

El rector ha fet un repàs cronològic de la situació del parc i ha remarcat que, des del 2014, s'han fet canvis en la gestió del complex per redreçar els números del compte d'explotació. Ara, el parc ha passat de tenir pèrdues a tancar amb beneficis (d'entre 400.000 i 600.000 euros en els dos passats exercicis). Bonet ha avançat que, amb les dades que tenen actualment, calculen que el 2016 es tancarà amb prop d'un milió d'euros de beneficis. "Això ens permet assegurar que, si ens desprenem del deute acumulat, podem assegurar que tirarem endavant el pla de viabilitat", ha remarcat.

Dels 27,6 MEUR que es deuen a l'Estat, ja hi ha acord amb l'Estat sobre com es pagaran 13,8 MEUR. L'Estat en perdonarà el 45% i la resta es retornaran en deu anys amb els diners que generi el mateix parc. Aquest acord s'ha de formalitzar el 26 de gener a través d'un conveni davant del jutge. El problema arriba per pagar els 13,8 MEUR restants.

Fins ara, la Diputació de Girona ha aprovat posar-ne 6 MEUR en tres anys, l'Ajuntament de Girona 2 MEUR en 20 anys, la UdG 3,4 MEUR amb un sol pagament, el parc també en destina 2,5 MEUR de romanents de tresoreria i la Generalitat 4,9 MEUR amb la compra de part de l'edifici de l'ICRA. Si l'Estat veu bé els compromisos de les administracions i té la garantia que cobrarà, l'acord per pagar aquesta altra part del deute s'ha de signar davant de notari abans del 26 de gener. El rector ha remarcat que la consecució d'aquest acord significarà la salvació del parc.

Amenaça de mobilitzacions el 2017

Durant la presentació de l'informe del rector del 2016, Sergi Bonet ha recordat que la UdG ha liderat el clam de les universitats catalanes per demanar al Govern que abaixi el preu de les matrícules i faci passos per aconseguir la gratuïtat dels estudis universitaris. Bonet reconeix que la situació pressupostària del Govern és molt complicada i que l'any es presenta "conflictiu". El rector avisa que si no veuen canvis en la política universitària de la Generalitat impulsaran mobilitzacions. "Si no hi ha respostes ben aviat tornarem a encapçalar les mobilitzacions necessàries per reclamar al Govern una política clara sobre finançament, preu de matrícules i restriccions de capítol 1", ha subratllat.

Ajudes als grups de recerca més competitius

L'equip de rectorat treballa per confeccionar el pressupost del 2017 i també està establint quines seran les línies estratègiques. Un dels projectes que s'impulsaran l'any vinent serà un programa addicional d'ajudes als grups de recerca que acreditin ser més competitius a nivell internacional. Bonet no ha concretat quants diners s'hi destinaran perquè l'aportació es farà en relació als romanents de tresoreria de l'exercici 2016.

La UdG té en marxa un projecte d'ajuda transversal a tots els grups de recerca que hi ha a la universitat, al qual hi ha destinat 5 MEUR en tres anys. Aquest projecte no discrimina entre els grups que tenen més o menys visibilitat internacional o nombre de projectes en marxa, sinó que vol ajudar de manera global tots els projectes que s'hi presentin, sempre que acreditin que compliran els objectius establerts.

Fins al moment, de les 140 sol·licituds rebudes la comissió avaluadora n'ha donat per bones 138: 45 de l'àmbit científic, 32 de l'àmbit tecnològic, 20 de l'àmbit humanístic i 41 de l'àmbit social.