3 anys de presó per violar una noia a Figueres aprofitant que anava 'completament borratxa'

Li apliquen una atenuant molt qualificada de dilacions indegudes perquè el cas ha trigat més de set anys a arribar a judici

La secció tercera de l'Audiència de Girona ha condemnat a 3 anys de presó l'acusat de violar una noia en un pis de Figueres el 10 d'agost del 2009 aprofitant que anava "completament borratxa".

La sentència conclou que el processat, Bolívar Ventura, va entrar a l'habitació on dormia la víctima. Les seves amigues l'havien portat al pis en "evident estat d'embriaguesa" després de passar el dia bevent alcohol. "Essent conscient que la víctima s'havia quedat adormida i, per tant, no estava en condicions de donar consentiment lliure a mantenir relacions sexuals, la va penetrar vaginalment", declara provat la sentència. La dona no es va adonar de la violació fins hores més tard, quan es va despertar.

A l'hora de condemnar-lo, l'Audiència li aplica una atenuant molt qualificada de dilacions indegudes perquè el cas ha trigat més de set anys a arribar a judici.

Ampliació:

La sentència conclou que cap a les quatre de la matinada del 10 d'agost del 2009 el processat, Bolívar Ventura, va violar la víctima mentre dormia en un pis del carrer Torres i Bages de Figueres. Segons la sentència, l'acusat va entrar a l'habitació on les amigues de la víctima l'havien deixat després d'haver begut alcohol durant tot el dia a locals de Lloret de Mar i de Figueres mateix.

El tribunal resol que la víctima anava tan borratxa que es va quedar adormida i no estava en condicions de donar consentiment lliurement a mantenir relacions sexuals. "L'acusat va aprofitar aquesta circumstància per penetrar-la vaginalment", ressalta la sentència. La víctima no es va adonar de la violació fins hores després, quan es va despertar amb les calcetes fora de lloc.

"No podia prestar consentiment i l'acusat era plenament conscient que la víctima estava totalment borratxa", argumenta la sentència que afegeix que la dona estava inconscient o amb les seves capacitats anul·lades com a conseqüència de la ingesta de begudes alcohòliques. "No estava en situació d'oposar-se al manteniment de relacions sexuals amb l'acusat", conclou la resolució, de la qual ha estat ponent la magistrada Carme Capdevila.

Durant el judici, que es va fer el 9 de novembre a l'Audiència de Girona, l'acusat va reconèixer haver mantingut relacions sexuals amb la víctima però va assegurar que havien estat consentides i que, de fet, ja havien estat amants temps enrere. El tribunal descarta aquesta versió autoexculpatòria.

D'entrada, argumenta, perquè l'acusat no va donar aquesta versió fins al dia del judici. A més, també ressalta que no resulta "lògic ni versemblant" que la víctima hagués mantingut relacions consentides per, després, "muntar el número dient que l'havien violat". I més quan va trucar al seu xicot per telèfon –que era el nét de la parella del processat- demanant-li que l'anés a buscar. "Si hagués estat consentida, ella ho hauria ocultat per les desagradable conseqüències que podia tenir en les relacions familiar", exposa el tribunal.

La sentència recorda també que les anàlisis de les mostres d'ADN demostren que l'agressor va ser Bolívar Ventura.

L'acusat s'enfrontava inicialment a 6 anys de presó per un delicte d'abús sexual amb penetració. L'Audiència de Girona li imposa una condemna de 3 anys de presó perquè li aplica una circumstància atenuant molt qualificada de dilacions indegudes tenint en compte que el cas ha trigat set anys i tres mesos a arribar a judici. "El termini no és raonable per l'escassa complexitat de la investigació", resol la sentència.

El tribunal també prohibeix a Bolívar Ventura apropar-se a menys de 200 metres de la víctima i comunicar-se amb ella durant un període de 6 anys. En matèria de responsabilitat civil, l'haurà d'indemnitzar amb 10.000 euros pels danys morals que ha patit. La sentència no és ferma i es pot recórrer al Tribunal Suprem.