El jutjat per violar la parella a Salt, condemnat només per saltar-se l'allunyament

L'Audiència de Girona li imposa una pena de 6 mesos

Ni va tenir la xicota tancada en un pis de Salt (Gironès), ni la va colpejar, ni la va violar repetidament. I dels 26 anys i mig de presó a què s'enfrontava, al final se l'ha condemnat a 6 mesos.

Però no per cap dels delictes anteriors, sinó perquè el processat tenia vigent una ordre d'allunyament de la seva parella i la va trencar. El cas que ara s'ha sentenciat es remunta a l'octubre de l'any passat. L'acusat, Antonio Álvarez, s'enfrontava a tot un reguitzell de delictes, però ha sortit absolt de tots aquells més greus.

L'Audiència conclou que no hi ha prou prova per condemnar-lo per agressió sexual, detenció il·legal, amenaces, coaccions o maltractaments.

Entre d'altres, perquè la suposada víctima es va negar a declarar al judici i els testimonis no permeten provar res de manera concloent. L'Audiència, això sí, condemna el jove per trencament de mesura cautelar. Només considera provat que el 19 d'octubre de l'any passat, quan no podia acostar-se a menys de 500 metres de la víctima, els dos van anar junts amb cotxe a Platja d'Aro (Baix Empordà) per passar-hi la tarda-vespre.

Ampliació:

El cas que ara s'ha sentenciat es remunta a l'octubre de l'any passat. Aleshores, l'acusat feia dos mesos que tenia vigent una ordre d'allunyament per maltractaments, i no es podia apropar a menys de 500 metres de la seva parella.

El fiscal sostenia, però, que Antonio Álvarez havia retingut la noia en un pis de Salt durant dies. I no només això, sinó que l'havia colpejada, amenaçada i violada repetidament. Entre d'altres, el ministeri públic sostenia que, un dia que la jove va aconseguir escapar-se per la terrassa, l'acusat la va fer entrar cap a dins estirant-la pels cabells, que en una altra ocasió li va posar un ganivet al coll o que la va arribar a llançar des del cotxe en marxa.

Per tot plegat, el fiscal demanava que se'l condemnés a una pena de fins a 26 anys i mig de presó per tot un reguitzell de delictes. Entre aquests, agressió sexual, amenaces, detenció il·legal, coaccions, violència habitual i maltractaments contra la noia.

Només respon al seu advocat

Al judici, el processat va assegurar que tot era mentida. Només va respondre a preguntes del seu advocat, Carles Monguilod. La suposada víctima, per la seva banda, es va negar a declarar i, al mateix judici, va desdir-se d'exercir l'acusació particular contra l'acusat.

Ara, la Secció Quarta de l'Audiència de Girona ha sentenciat el cas. I ho ha fet absolent Álvarez de la majoria dels delictes de què se l'acusava. La sentència recorda que, més enllà del què va explicar l'acusat (perquè la suposada víctima no va declarar) "únicament es compta amb la declaració de determinats testimonis" per intentar provar els fets.

I després d'estudiar-los un a un, el tribunal conclou que no hi ha cap prova concloent que permeti condemnar Álvarez pel gruix de delictes. Entre d'altres, perquè els veïns d'escala si bé van escoltar crits, no van saber precisar d'on venien. O perquè un home que feia 'footing' i que va veure com algú empentava la noia fora d'un cotxe, no va saber precisar qui era aquest algú. A més, l'Audiència també recull que els forenses, al seu informe, si bé van apreciar que la noia tenia lesions, no van poder concloure si eren conseqüència de maltractaments.

Trencament de condemna

Ara bé, la Secció Quarta sí que condemna Álvarez per un delicte de trencament de condemna. I ho fa perquè, de tot allò que relatava el fiscal, només considera provat que el 19 d'octubre ell i la noia van anar en cotxe fins a Platja d'Aro per passar-hi la tarda-vespre. És a dir, que Álvarez va saltar-se la prohibició que li impedia apropar-se a menys de 500 metres de la noia.

La sentència també recull, però, que aquella mateixa matinada l'acusat va anar a la comissaria dels mossos de Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà) per fer-los saber que s'havia saltat l'allunyament. I que, segons va explicar a l'agent que el va atendre, ho va fer perquè ella "el buscava i no el deixava tranquil".

Per això, la sentència, de la qual ha estat ponent el magistrat Manuel Ignacio Marcello, condemna l'acusat a 6 mesos de presó per trencament de mesura cautelar. A l'hora d'imposar la pena, el tribunal li estima una atenuant de confessió. La sentència de la Secció Quarta de l'Audiència de Girona no és ferma i es pot recórrer en un termini de cinc dies.