El jutjat confirma la suspensió de la consulta del port de Tossa de Mar

Desestima les al·legacions presentades per l'ajuntament i conclou que no es pot fer sense el permís de l'Estat

El Jutjat contenciós administratiu número 2 de Girona ha confirmat la suspensió de la consulta popular sobre el port que s'havia de fer a Tossa de Mar (Selva) aquest diumenge.

El magistrat desestima les al·legacions presentades per l'ajuntament i conclou que no es pot fer sense el permís de l'Estat. "No són vàlides si no compten amb la perceptiva autorització de l'Estat", recull la interlocutòria. La resolució del jutjat no és ferma i es pot recórrer en un termini de quinze dies.

Tot i això, tanca definitivament la porta a que la consulta es faci el dia que estava previst. L'alcaldessa de Tossa, Gisela Saladich, recorda que ha estat l'Estat qui ha demanat la suspensió i creu que aquesta decisió judicial és un "avís a navegants" per a tots els ajuntaments que vulguin plantejar consultes. "La interlocutòria no dedica ni una sola línia a la llei catalana", ha criticat.

Ampliació:

La consulta popular sobre la construcció d'un port esportiu amb 400 amarradors a la zona des Codolar no es podrà fer. El jutjat ha desestimat les al·legacions interposades per l'Ajuntament de Tossa de Mar i ha confirmat la mesura cautelar, dictada arran d'un recurs interposat per la delegació del govern espanyol a Catalunya.

La interlocutòria argumenta que la consulta havia de comptar amb l'autorització de l'Estat. "En cas de permetre's la consulta s'infringiria la llei de Bases de Règim Local, que inexcusablement exigeix que tota consulta popular compti amb la perceptiva autorització de govern de la nació", exposa el magistrat. Per això, conclou que "ha de prevaler l'interès general (el compliment de la legalitat) per sobre de l'interès municipal de celebració d'una consulta popular".

La resolució no és ferma i es pot recórrer interposant un recurs d'apel·lació en un termini de quinze dies però igualment ja serà massa tard perquè la consulta estava fixada per aquest diumenge. A més, el jutjat imposa les despeses processals a l'ajuntament.

Fins a l'últim moment, Tossa de Mar ha mantingut la data de la consulta, amb l'esperança que el jutjat estimés les al·legacions i aixequés la suspensió. L'alcaldessa del municipi, Gisela Saladich, ha qualificat "d'indignant" la decisió del magistrat i ressalta que la interlocutòria no dedica "ni una sola línia" als arguments esgrimits per l'ajuntament a les al·legacions.

S'ha de fer "sí o sí"

Per a Saladich, la interlocutòria i el recurs interposat per l'Estat són "un avís a navegants" per a tots els ajuntaments catalans que vulguin fer consultes populars. "No diu ni una sola paraula de la llei catalana de consultes no referendàries, ni l'anomena", ha criticat l'alcaldessa.

"La consulta s'ha de fer sí o sí", ha afirmat Saladich. Ara, l'equip de govern es reunirà amb les entitats implicades en la consulta per valorar la situació i decidir els següents passos. Tot i això, Tossa manté la necessitat de consultar els veïns i buscaran la fórmula per aconseguir-ho, encara que hagin de tornar a iniciar els tràmits i demanar l'autorització estatal.

Saladich no descarta que aquest diumenge es faci algun tipus d'acte simbòlic per protestar contra la suspensió de la consulta.