Baixen les ocupacions il·legals a Caldes de Malavella per l'aplicació del protocol i la pressió de l'ajuntament

L'alcalde es reuneix amb la jutgessa degana per demanar-li celeritat en els casos on els 'ocupes' cometen delictes

Les ocupacions il·legals han anat a la baixa a Caldes de Malavella (Selva). Dels 38 habitatges ocupats del setembre, s'ha passat a 30 casos. El municipi ha patit aquest estiu diversos episodis de conflictivitat veïnal arran d'ocupacions de xalets i cases -alguns fins i tot amb piscina- per part de famílies sense necessitats econòmiques.

Preocupat per la situació, el consistori ha aprovat un protocol que, entre d'altres, distingeix les ocupacions "per necessitat" d'aquelles que no ho són. A més, amenaça amb denunciar els 'ocupes' que tinguin subministraments punxats o provoquin aldarulls.

L'alcalde, Salvador Balliu, explica que el protocol comença a donar els seus fruits i que la pressió de l'ajuntament ha fet que vuit famílies deixin el poble. A més, reconeix que s'han trobat amb la jutgessa degana que s'ha compromès a ajudar-los si porten denúncies, un fet que encara no s'ha produït.

Ampliació:

Caldes de Malavella és un dels municipis de la Selva que està patint ocupacions il·legals d'habitatges. El problema s'ha viscut més intensament aquest estiu sobretot a la zona de les urbanitzacions, on han començat a venir famílies de fora del poble per entrar a cases luxoses (moltes propietat del banc). Aquests 'ocupes', a més, punxen els subministraments i generen problemes de convivència al municipi, ja que marxen sense pagar dels bars o amenacen els veïns que es queixen perquè fan soroll.

Farts d'aquesta situació, aquest estiu els veïns de la urbanització Aigües Bones van entregar 150 signatures a l'ajuntament, que va decidir posar-hi fre amb l'aplicació d'un protocol. Al setembre, l'alcalde, Salvador Balliu, explicava que tenien detectats 38 casos i que la situació més preocupant la protagonitzaven quatre o cinc famílies (totes d'ètnia gitana) vingudes de fora per entrar a les millors cases, algunes amb piscina i tot.

En essència, el protocol determina que cal primer identificar si les persones que són a l'habitatge estan ocupant per necessitat o no. Això ho estableixen els Serveis Socials a través d'un informe. Han de ser els 'ocupes' els que es preocupin d'anar a l'ajuntament a demostrar que no tenen recursos i volen regular la seva situació. Per a les famílies que no fan aquest pas, el consistori entén que no estan en aquell habitatge per una necessitat econòmica i és aquí on comença la pressió.

En primer lloc, el consistori insta el propietari de l'immoble per tal que denunciï l'ocupació i es pugui engegar tota la maquinària judicial per fer fora els 'ocupes'. Si això no es fa (sovint perquè són immobles de bancs), el protocol estableix que l'ajuntament pot demandar als jutjats els ocupes per motius de seguretat. Balliu reconeix que fa poc que el protocol està aprovat i que encara no han recorregut a aquesta via.

Gràcies a l'aplicació del protocol, però, l'alcalde reconeix que les ocupacions han anat a la baixa en aquestes darreres setmanes. Actualment, el consistori té comptabilitzats 30 casos, la majoria de casos que es podrien acabar vehiculant a través dels Serveis Socials. A més, destaca que les vuit famílies que han marxat eren, precisament, 'ocupes' que no havien anat a demanar ajuda i que, per tant, consideren que no tenien necessitats econòmiques.

Complicitat amb els jutges

Des de l'ajuntament estan fent passos per sumar complicitats amb l'àmbit judicial. Balliu ha explicat que s'han trobat amb la jutgessa degana de Girona, Raquel Martínez, per explicar-li la problemàtica amb què es troben tant a Caldes com en d'altres municipis (Balliu també és president del Consell Comarcal de la Selva). "Sabem que la llei té els seus tempos però necessitem que s'actuï ràpid per garantir la seguretat dels veïns", ha manifestat l'alcalde, que exposa que van tenir bona rebuda per part de la degana. "Ens va dir que col·laboraria i ens faria costat perquè calia aplicar la lògica", ha manifestat.

Trobada amb la consellera Borràs

Aquest dijous, l'alcalde de Caldes - acompanyat d'altres regidors i del delegat del Govern, Eudald Casadesús – s'ha reunit amb la consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs. La trobada s'emmarca en la ronda de visites que la consellera fa arreu del territori. Entre d'altres, però, també han parlat del tema de les ocupacions que pateix el municipi.

La consellera ha remarcat que estaran al costat del municipi i ha dit que cal diferenciar clarament entre els dos tipus d'ocupacions. "Hem d'ajudar les famílies que, lògicament, volen ser ajudades però hem de respondre en aquells casos que no són per necessitat i que generen problemes greus de seguretat a la resta de veïns", ha declarat.