Palamós tanca la temporada amb 32 escales i un 62% dels creuers de luxe

En total s'han rebut 24.600 passatgers, 16.200 menys que la temporada passada

El port de Palamós (Baix Empordà) ha tancat aquest dimarts la temporada de creuers 2016 amb 32 escales, 24.600 passatgers i 13.850 tripulants. En xifres absolutes, s'han rebut un 39,7% menys de turistes que la temporada passada però s'ha vist compensat per la visita de companyies de luxe.

Del total de vaixells que han fet escala, un 66% eren de companyies que ofereixen serveis d'alt estanding. Els visitants que transporten aquests creuers de luxe acostumen a gastar el doble que els que viatgen en un creuer estàndard.

Una altra dada positiva és que l'octubre ha estat un dels mesos amb major activitat, fet que confirma la desestacionalització de la temporada. Les previsions per l'any vinent apunten a xifres històriques. S'esperen 38.000 passatgers i 40 escales.

Ampliació:

El port de Palamós ha tancat la temporada amb una davallada important de passatgers tal com es preveia fa uns mesos. En total, s'han rebut 24.600 passatgers, un 39,7% menys respecte la temporada passada que van ser 40.800 visitants. Malgrat tot, Ports de la Generalitat en fa una lectura positiva i en destaca el fet que s'hagi posicionat internacionalment com a destinació exclusiva. Del total de vaixells que han fet escala, el 66% eren creuers de luxe. Aquesta dada és rellevant, segons el gerent de Ports, Joan Pere Gómez i Comes, perquè "porten menys passatgers però a l'hora de fer la despesa a la ciutat i a la zona d'influència aquesta és el doble que la del turista d'una companyia estàndard, i això ens tranquil·litza". Es calcula que aquests creuers han portat una mitjana de 500 passatgers d'alt poder adquisitiu.

L’activitat de creuers va començar el 26 d’abril i va finalitzar el 10 de novembre, atès que el creuer Marina que havia de fer escala aquest dimarts ha cancel·lat la visita per males condicions meteorològiques. Aquesta temporada, hi ha hagut 7 vaixells que han fet escala per primer cop a aquest emplaçament de la Costa Brava alhora que es confirma també la fidelització de companyies nord-americanes i europees que han tornat a Palamós amb diferents creuers de la seva flota. Si es compara amb la temporada passada, els passatgers britànics han augmentat un 26% i els nord-americans un 23%.

Per nacionalitats, el turistes que han visitat Palamós amb aquests vaixells han estat majoritàriament britànics (63%), seguits pels nord-americans (16%), alemanys (5%), australians (4%), canadencs (2%), francesos (2%) irlandesos (1%), belgues (1%) i suïssos (1%), entre d’altres nacionalitats.

7.000 turistes en temporada baixa

Des de Ports de la Generalitat valoren molt positivament que el mes d'octubre hagi estat un dels mesos amb major afluència de creueristes, juntament amb maig i agost. Durant el mes d'octubre, es van fer 8 escales amb un total de 7.000 turistes, fet que confirma la "desestacionalització" de la temporada, una "notícia molt bona" perquè suposa un "revulsiu per al territori en temporada baixa", segons el gerent de Ports de la Generalitat.

Pel que fa a les visites dels creueristes, un 24% dels passatgers han fet excursions i el 76% restant han optat per quedar-se, un percentatge similar a la temporada anterior. Les destinacions més escollides han estat Pals, Peratallada i Púbol; Tossa de Mar i Lloret de Mar; Girona; Figueres; Castelló d’Empúries i Begur; i Barcelona. Les excursions de més èxit han estat les culturals.

Les companyies que han visitat Palamós han estat Seabourn Cruise Lines, Thomson Cruises, Oceania Cruises, Regent Seven Seas Cruises i Windstar Cruises, Azamara Cruises, Club Med Cruises, FTI Cruises, Phoenix Reisen, Ponant, Saga Shipping i Star Clippers. En comparació a la temporada anterior, la companyia nord-americana de luxe Seabourn ha estat la que més vegades ha vingut amb nou escales. De fet, la naviliera Seabourn i la britànica Thomson porten tretze anys de fidelització amb el port de Palamós i la destinació Costa brava amb tota la seva flota. A més, destaquen set escales inaugurals dels creuers: Artania, Nautica, Saga Sapphire, Seven Seas Navigator, Seven Seas Navigator, Thomson Majesty i Tui Discovery.

Previsions "històriques" per la temporada vinent

El port de Palamós podria assolir xifres històriques si es compleix el previst. Segons les dades que actualment té Ports, la temporada vinent rebrà un total de 38.000 passatgers i es faran 40 escales. Seria la primera vegada que aquest port del Baix Empordà capta tants creuers en una temporada. Pel que fa al port de Roses, s'espera que rebi 6.500 passatgers -també una xifra rècord- i un total de 7 escales.