El Vaticà aparta el capellà de Bellcaire que va reconèixer abusar d'una nena

La decisió confirma les mesures cautelars adoptades a nivell de diòcesi

La Congregació per a la Doctrina de la Fe del Vaticà prohibeix fer qualsevol activitat parroquial i pastoral al capellà de Bellcaire d'Empordà que va reconèixer haver abusat d'una nena durant unes colònies l'any 1989. El cas s'ha destapat 27 anys més tard quan, el passat mes de maig, la víctima va denunciar els fets als Mossos d'Esquadra. Llavors, el Bisbat de Girona va decidir apartar cautelarment el mossèn de la vida parroquial i va obrir una investigació. El capellà té més de 80 anys i està jubilat, tot i que encara feia algunes substitucions.

Tota la informació recollida durant dos mesos d'investigació es va enviar a Roma i, el passat mes de setembre, el Bisbat de Girona va rebre l'expedient que, segons el dret canònic, és secret. Segons avança Rac1, el Vaticà ha confirmat les mesures cautelars i ha apartat de la vida parroquial i pastoral el mossèn. El bisbe Francesc Pardo ha comunicat personalment la decisió tant al capellà com a la víctima.

Ampliació:

Els fets van passar l'any 1989 durant unes colònies a Puigpardines. La víctima dels abusos tenia llavors 10 anys i mai abans havia explicat la situació fins que, 27 anys més tard, va anar a veure el mossèn i va gravar una conversa on l'home –ara ja octogenari- reconeixia els abusos. Malgrat que els fets han prescrit, la víctima va denunciar-ho als Mossos d'Esquadra.

Fonts del bisbat remarquen que, en tenir coneixement de la denúncia, van aplicar el protocol per a casos d'abusos i van apartar cautelarment el mossèn de tota activitat pastoral i parroquial. A més, el bisbe va nomenar un instructor que, amb la col·laboració d'un segon expert en dret canònic, van iniciar una investigació.

Els dos experts designats pel bisbe s'han entrevistat durant dos mesos amb la víctima i el mossèn, així com amb persones del seu entorn i possibles testimonis d'aquells fets que van passar fa més de 27 anys. Tota la informació recollida, es va enviar al Vaticà perquè en dictaminés unes conclusions.

Fonts del Bisbat de Girona han confirmat que la Congregació per a la Doctrina de la Fe ha confirmat les mesures cautelars adoptades ja a nivell de diòcesi i ha prohibit definitivament al mossèn fer qualsevol activitat pastoral i parroquial. És a dir, no només ja no podrà fer missa a nivell públic (la llei eclesiàstica no li pot prohibir celebrar missa a nivell privat) sinó que tampoc podrà participar d'activitats pastorals en comunitat.

El passat 11 d'octubre, el bisbe Francesc Pardo va comunicar la decisió a la víctima. El contingut de l'expedient del Vaticà també s'ha posat en coneixement del mossèn, que també es va entrevistar amb el bisbe. Fonts del bisbat han explicat que el capellà s'ha compromès a acceptar les mesures adoptades per Roma. Les mateixes fonts apunten que no poden donar més detalls sobre la decisió del Vaticà perquè l'expedient és secret per llei.

En una entrevista a Rac1, la víctima ha explicat que enviarà una carta al Vaticà per demanar poder accedir a tota la informació. El passat mes de juliol, l'Ajuntament de Bellcaire d'Empordà (Baix Empordà) va declarar persona 'non grata' el mossèn.