Temporada Alta porta el teatre a les aules de les escoles de Girona i Salt

Ofereix gratuïtament l'obra 'La llavor del foc', una història que aplega diferents mites sobre l'origen del món

Una cinquantena d'alumnes de 4rt de Primària de l'escola La Farga de Salt (Gironès) entren descalços a una aula, on els espera en Babou Cham. Evoca la figura d'un viatger misteriós que ha arribat a la seva classe per relatar-los diferents històries sobre l'origen del món. Són mites de cultures tan allunyades com l'africana o la xinesa.

Comença donant un grapat d'arròs a cadascun dels alumnes i els fa posar en rotllana mentre va traient de la seva maleta tot d'elements que l'ajuden en el relat.

L'espectacle, escrit i dirigit per Carlota Subirós, busca mostrar als alumnes la diversitat d'històries i cultures arreu del món. El Temporada Alta aposta per aquest tipus d'iniciatives perquè defensa que la cultura ha d'estar a l'accés de tothom. Enguany, ha decidit centrar-se en el món educatiu per obrir una petita finestra al món del teatre als alumnes, portant-los directament l'obra a la classe.

Ampliació:

En edicions anteriors, el festival Temporada Alta havia apostat per acostar-se a col·lectius que no són els que habitualment omplen les platees dels teatres. Així doncs, ha emprès accions per implicar col·lectius d'immigrants i també grups en risc d'exclusió social. En aquesta 25ena edició, ha volgut posar el focus en el món educatiu. Per això, ha decidit portar una obra de teatre a dins les aules de les escoles públiques i privades de Salt i Girona, i oferir l'activitat gratuïtament. Concretament, l'espectacle s'ha ofert a una setantena de grups de 4rt de primària, entre els quals hi ha els alumnes de la Farga que aquest dimecres han experimentat en primera persona què suposa que el teatre es desplaci a dins l'escola.

L'escollida per crear el projecte ha estat la dramaturga Carlota Subirós, que juntament amb Babou Cham –actor català d'origen gambià- han escrit 'La llavor del foc'. Es tracta d'un monòleg que repassa diferents tradicions, mites i històries de cultures diverses per explicar l'origen del món. Es tracta d'una temàtica que es mou entre la mística, la filosofia i la història però que, segons reconeix Subirós, han adaptat als nens per tal d'oferir-los imatges "molt concretes i amb molta força" per captar la seva atenció i fer-los reflexionar sobre la diversitat d'històries que hi ha per explicar d'on venim i com es va crear el món.

Quan els alumnes entren a la classe, Babou Cham –que evoca un viatger misteriós- els rep cantant i els dóna a cadascun d'ells un grapat d'arròs ja que, el primer mite que els explica, és com va arribar l'arròs a la Terra. Després, els fa seure en rotllana i els va destriant tot un seguit d'històries i els va interrogant sobre com i on va aparèixer la vida.

La directora de l'espectacle, Carlota Subirós, reconeix que l'espectacle també té un important contingut pedagògic perquè, després de veure'l, es pot treballar a les aules temes relacionats amb les ciències naturals, la filosofia o la història. Per aprofitar al màxim l'experiència i tenir el retorn dels alumnes, després de cada funció es fa una estona de debat amb els alumnes. "És allà on apareix la part més interessant", reconeix Subirós, que assegura que és tot un encert que el Temporada Alta hagi apostat per aquest projecte i el porti a escoles com la Farga, on hi ha un alt nivell de nens procedents de famílies d'immigrants.

Per la seva banda, l'actor Babou Cham reconeix que els nens són un públic exigent però, alhora, molt "gratificant" perquè són sincers i reaccionen obertament a allò que els agrada. Cham s'ajuda de la música i d'altres elements per captar l'atenció dels petits i també improvisa per adaptar l'espectacle a cadascuna de les classes. El projecte s'allargarà durant els mesos de gener i febrer per arribar a totes les escoles que ho han sol·licitat.