C's denuncia que l'Ajuntament de Girona va fer onejar l'estelada i retirar la bandera espanyola

El partit demana explicacions a l'alcaldessa i no descarta presentar denúncia davant la subdelegació del govern espanyol

El grup municipal de Ciutadans ha fet anar la Policia Municipal a aixecar acta sobre dos incidents relacionats amb les banderes que van tenir lloc divendres a l'Ajuntament de Girona. Al migdia i en suport a l'alcaldessa de Berga –detinguda aquell mateix dia-, dos regidors de la CUP van penjar una estelada al balcó del consistori.

Hores més tard, desapareixia la bandera espanyola de la façana. L'alcaldessa, Marta Madrenas, va assegurar que semblaria que algú l'havia "robat" i es va comprometre a tornar-la a posar "aviat".

El dilluns, ja tornava a onejar. La portaveu de C's, Míriam Pujola, ha explicat que dissabte van demanar a la Policia Municipal que deixés constància dels fets i, a més, han exigit explicacions a l'alcaldessa. "Sempre hem estat molt contundents amb aquest tema i ho continuarem essent", ha sentenciat. Per això, alerta que si no els satisfan les explicacions de l'alcaldessa presentaran una denúncia a la subdelegació del govern.

Ampliació:

Els fets van produir-se divendres passat, arran de la detenció de l'alcaldessa de Berga, Montserrat Venturós, arrestada per haver-se negat en dues ocasions a presentar-se als jutjats. Estava citada perquè no havia despenjat l'estelada del balcó de l'ajuntament ni per les eleccions catalanes ni les generals. Al migdia, dos regidors de la CUP, Lluc Salellas i Laia Pèlach, van penjar una estelada al balcó en suport de Venturós. La bandera va onejar al balcó fins després de la concentració de suport a l'alcaldessa de Berga, que es va celebrar aquell mateix dia al vespre.

Hores després que la CUP pengés l'estelada, també va desaparèixer la bandera espanyola del terrat de l'ajuntament. Segons va reconèixer l'alcaldessa, tot apuntava que "algú l'havia robat" i va comprometre's a penjar-la aviat. Dilluns, la bandera tornava a onejar.

El grup municipal de Ciutadans ha criticat aquest episodi i l'ha posat en coneixement de la Policia Municipal, com a pas previ per si, finalment, presenta una denúncia. La portaveu de C's, Míriam Pujola, ha explicat que el seu grup va requerir la presència de la policia el dissabte a la plaça del Vi. Allà, li va demanar que deixés constància dels dos incidents en una acta policial. "L'estelada és un símbol que ens separa i que no ens representa a tots, sempre hem estat molt contundents amb aquest tema i ho continuarem essent", ha sentenciat Pujola.

C's ha demanat explicacions a l'alcaldessa sobre aquests incidents a través d'un registre intern que permet als grups fer preguntes al govern municipal. Pujola ha avançat que si l'explicació no els convenç, presentaran denúncia davant la subdelegació del govern espanyol. Des del consistori, han declinat valorar aquest episodi.

Si finalment es presenta denúncia, aquesta seria la segona vegada que el grup de Ciutadans recorre a aquesta via. Ja ho va fer quan Carles Puigdemont era alcalde, per denunciar que hi havia una sentència que obligava l'ajuntament a penjar la bandera espanyola.