El president dels metges gironins defensa que el nou Trueta es construeixi al costat de l'hospital de Salt

Josep Vilaplana celebra que Salut situï la construcció de l'edifici com una prioritat a mig termini

El president del Col·legi de Metges de Girona, Josep Vilaplana, defensa que el nou Trueta es construeixi al costat de l'hospital de Salt. "Si ja tenim un hospital nou allà, el més lògic és que el futur hospital de referència estigui al costat i que tingui suficient espai per poder-hi fer un campus universitari amb les facultats de Medicina i Infermeria", ha defensat Vilaplana, que insta a superar les pugnes entre municipis per triar la ubicació "més encertada" i que millor s'ajusti a la necessitat de metres quadrats.

A més, ha recordat que el Trueta i el Santa Caterina ja comparteixen alguns serveis i creu que la proximitat entre els dos centres hospitalaris seria beneficiosa. El Departament de Salut preveu reunir-se aviat amb l'alcaldessa de Girona per avaluar quines disponibilitats d'espai hi ha a la ciutat.

Ampliació:

Vilaplana assegura que estan "contents" després de la visita que el conseller de Salut, Toni Comín, va fer la setmana el 27 d'octubre a Girona. Comín va assegurar que la construcció d'un hospital a Tarragona no afecta el compromís que el Departament té amb el nou Trueta. Segons el conseller, és la inversió "més important" en equipaments hospitalaris que el Govern preveu fer a mig termini.

"Per a nosaltres, és molt important que vegi que hi ha necessitat d'un nou hospital, ja la teníem fa 10 anys i la seguim tenint", ha afirmat el president del Col·legi Oficial de Metges de Girona (COMG). Vilaplana ha explicat que el conseller es comprometre a tirar endavant el projecte per construir el futur Trueta tot i que no serà de forma immediat. "No serà ràpid però és necessari per a tota la demarcació i, si no ens posem fil a l'agulla, d'aquí a set anys encara no el tindrem", ha opinat Josep Vilaplana.

Un dels aspectes a resoldre primer és la ubicació del nou hospital. Salut va anunciar que properament es reunirà amb l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, per avaluar els espais disponibles a la ciutat. El Departament calcula que el nou edifici necessita uns 100.000 metres quadrats.

En aquest sentit, Vilaplana creu que el més "lògic" és construir el nou Trueta al costat del parc hospitalari Martí i Julià de Salt. "El sentit comú ens fa dir que necessitem un hospital important i potent que sigui el de referència per a tota la demarcació", indica el president dels metges gironins que aposta per poder situar allà mateix un campus universitari amb les facultats de Medicina i Infermeria. Per aquest motiu, defensa l'opció de Salt perquè allà hi ha suficient superfície per acollir tots els edificis necessaris.

"La mida sí que és important i si hem de fer un hospital nou, l'hem de posar al costat de l'altre equipament nou tenim", ha dit. Vilaplana entén que cada ajuntament defensi els seus interessos. "Jo no em fico amb si ha de ser Salt o Girona o meitat i meitat, però crec que la ubicació més encertada és al costat del Santa Caterina perquè hi ha lloc i espai suficient", ha opinat. A més, recorda que Trueta i Santa Caterina ja han unificat alguns serveis i creu que aquest procés acabaria tenint més sentit si fossin edificis contigus.

Trueta actual, sociosanitari

Un cop hi hagi nou Trueta, el doctor Josep Vilaplana també aposta per reconvertir l'edifici actual en un centre sociosanitari. "Advoco per un concepte d'atenció geriàtrica i a la vellesa modern i encarat a les necessitats del segle XXI", ha proposat Vilaplana. El president dels metges gironins recorda que hi haurà una població cada vegada més envellida amb necessitats relacionades amb la cronicitat de les malalties i l'envelliment actiu. "Podem aprofitar l'actual Trueta per tenir un sociosanitari modèlic, pioner i que investigui en els reptes que tenim per endavant", ha conclòs.