Una nova app informa d'enterraments i permet compartir records

Es tracta d'una nova versió d'Alife, una xarxa social que té més de 57.000 usuaris

Facilitar la comunicació en un moment tant dolorós com és la pèrdua d'un ser estimat i oferir un espai íntim per recordar-lo. Això és el que proposa Alife, una xarxa social que ja té més de 57.000 usuaris de 15 països diferents, que ara ha incorporat una nova funció: informar del lloc i l'hora que se celebrarà un enterrament. "Quan mor una persona estimada has de fer moltes coses, preparar la cerimònia, notificar-ho a la gent, en un moment que és quan tens menys ganes de fer-ho", explica Jordi Martínez, l'emprenedor gironí que ha ideat aquest producte i que està tenint una bona acollida entre les funeràries i tanatoris, que són els encarregats d'oferir-ho als clients.

De moment ja hi ha dotze funeràries que han apostat per Alife. Funciona amb un codi QR i una aplicació gratuïta que es pot descarregar al mòbil. L'usuari que ho contracta pot controlar en tot moment quins documents es pengen al perfil obert –'línia commemorativa'-, ja siguin textos, vídeos o fotografies alhora que decideix amb qui compartir-ho.

Ampliació:

Alife parteix de la idea que la millor manera de superar la pèrdua d'algú estimat és compartint el record amb les persones del seu entorn, tal com explica Jordi Martínez, el seu creador. Aquesta nova versió pretén "acostar" la xarxa social en el moment més delicat, com és l'hora de comunicar a familiars i amics el lloc o la data de la cerimònia. Segons Martínez, és un moment clau però el més habitual és que l'afectat "no sàpiga com fer-ho per arribar a tothom o, senzillament, no es vegi amb cor de fer-ho".

El funcionament és el següent. El tanatori o funerària activa la línia commemorativa –perfil- amb totes les dades de la cerimònia i la família i coneguts reben un SMS des del qual es poden descarregar l'aplicació, compatible amb qualsevol 'smartphone'.

Seguidament, la funerària lliura una tarja de fusta de roure que conté un codi QR únic, que dirigirà a l'usuari que ho escanegi a l'entorn virtual de reunió i a la xarxa on podran compartir els records per mantenir viva la memòria del difunt. Aquest codi es podrà utilitzar per a les esqueles o a la làpida del cementiri.

Penjar reflexions o fotografies en qualsevol moment

Un del avantatges que hi veuen els creadors de la xarxa és que permet fer allò que fins ara no es podia, com és donar a conèixer una reflexió uns dies després de l'enterrament quan l'usuari comença a acceptar la pèrdua i compartir-ho amb l'entorn més íntim. Així, es poden penjar escrits, fotografies i vídeos entre els usuaris de la línia commemorativa.

L'administrador té el control dels continguts i decideix si el que s'ha penjat és adequat o no i si creu que el perfil s'ha de fer públic sense perdre la capacitat de decidir sobre els continguts.

Martínez posa l'exemple de la línia commemorativa d'Albert López, un noi gironí que va morir de càncer i que els seus familiars han volgut recordar a través d'Alife. El seu perfil és públic i actualment té 908 usuaris que han penjat imatges i escrits.

Bona acollida del producte

L'start-up gironina que duu el mateix nom i amb seu al Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona presentarà el producte a la fira especialitzada Funergal d'Orense el pròxim 11 i 12 de novembre. Fins ara, la nova versió de l'aplicació ha tingut una molt bona acollida a Catalunya. "Amb només tres reunions ja ens han sortit dotze funeràries de les comarques gironines i Barcelona que ho volen oferir", subratlla Martínez. Un dels aspectes que més els ha sorprès, segons explica, és que les empreses han vist ràpidament que "ajudarà a les famílies en un moment molt difícil".

Des que Alife es va posar en marxa l'any passat, ja hi ha més de 57.000 usuaris de 15 països diferents –està disponible en cinc idiomes- i 17.000 línies obertes. El seu cost és uns 100 euros, per activar la línia commemorativa i després s'hi han d'afegir uns 10 euros de manteniment a l'any. L'aplicació es descarrega de forma gratuïta.