Girona s'omple de música i tradició en unes Fires de Sant Narcís molt participatives

S'han programat més de 200 actes fins al 6 de novembre

Més de 200 activitats en escassament 10 dies i la gran majoria gratuïtes. Entre aquestes, destaquen concerts, exposicions, cercaviles i altres activitats. Una oferta cultural que ha omplert de gent Girona aquest dissabte, dia de Sant Narcís. Com és habitual la música és un dels protagonistes principals d'aquestes festes i l'escenari de la Copa un dels llocs on més seguidors s'aglutinen per veure els grups. També han pres especial rellevància les cercaviles i les exposicions en unes festes que pretenen ser, segons comenta l'alcaldessa de la ciutat, Marta Madrenas, "molt participatives". Les fires començaven aquest divendres amb el pregó dels 'Marrecs de Salt', que celebren el seu 20è aniversari.

La colla castellera gironina serà una de les protagonistes aquest diumenge en un dels actes més esperats de les Festes de Sant Narcís, el concurs de castells. Enguany a més dels saltencs hi participen els 'Capgrossos de Mataró' i els 'Minyons de Terrassa', una de les colles que ha descarregat en diverses ocasions castells de deu.

Durant la diada de Sant Narcís s'han pogut veure riuades de gent que omplien els carrers de Girona. Molts d'ells reconeixien que el bon temps els havia animat a sortir de casa. També aprofitaven per visitar institucions que habitualment tenen restringit l'accés al públic i que, aprofitant Sant Narcís, han fet jornada de portes obertes. És el cas de l'ajuntament i la Generalitat. La Roser Melcior explica que la seva àvia havia estat cuinera a l'antic hospital Santa Caterina, seu actual de la Generalitat a Girona. "Havia passat molts dies aquí i em feia il·lusió veure-ho. He aprofitat que per Sant Narcís obren per venir", ha explicat Melcior.

La Laura Cierro és de Terrassa i explica que ha visitat la ciutat perquè hi va viure durant nou anys i en té bons records. Explica que no podrà quedar-se a veure el concurs de castells però assegura que el dilluns serà a Girona per veure els concerts a la Copa i s'hi estarà fins el dimarts, quan hi ha un dels actes que aixequen més expectació, el pilar de quatre que puja les escales de la catedral.

Però com cada any un dels llocs on més gent s'aglutina és el passeig de la Devesa. Les atraccions fan les delícies dels més petits. Els firaires en general comenten que aquest 2016, si el temps acompanya, pot ser un bon any. "Sembla que la gent surt més i té més predisposició a gastar', explica un dels firaires. Amb tot, confien que el cap de setmana llarg, i els bons pronòstics del temps animin encara més a la gent a sortir.

Un altre dels moments més esperats és el Correfoc, organitzat pels Diables de l'Onyar, i que recorrerà els carrers del barri vell de Girona aquest dissabte a partir de les onze de la nit.

La música a la Copa i Sant Feliu

Com cada any un dels grans protagonistes de les Fires de Sant Narcís són els concerts. Aquest any, es distribueixen en dos espais, la Copa -el més multitudinari- i la plaça de Sant Feliu, que ja s'ha fet un clàssic on celebrar concerts. Un dels més destacats va ser el que van protagonitzar Animal i Oques Grasses, que va servir per inaugurar l'escenari de la Copa. L'encarregat d'obrir el cicle de concerts a la Plaça Sant Feliu és Ramon Mirabet que actua aquest dissabte a partir de les vuit del vespre.

Els més petits però també tenen el seu espai amb els concerts que es fan a la zona anomenada com 'La Copeta'. Un dels grups més destacats que hi passarà són 'Macedònia', que aquest any canvien les cinc membres del grup.

Èxit d'exposicions

Enguany destaquen el gran nombre d'exposicions que s'obren per Sant Narcís. Entre les més importants hi ha 'La Girona de l'aigua' que s'ha celebrat aquest dissabte al museu d'història de la ciutat i que ha comptat amb la presència de diverses autoritats a més d'una gran afluència de públic. L'exposició explica quina ha estat la influència d'aquest element en la història de la ciutat.

A més de la llarga oferta cultural que ofereixen les Fires de Girona, a la ciutat s'està celebrant el 25è aniversari del festival Temporada Alta de Teatre. Tot plegat fa que les previsions de cares al pont de l'1 de novembre siguin molt altes en nombre de visitants a la ciutat.