Condemnats dos socis d'una empresa d'ambulàncies que es van quedar més de 70.000 euros

Imposen als processats 2 anys de presó i una multa de 2.100 euros

L'Audiència de Girona ha condemnat dos socis de l'empresa d'ambulàncies Gestió Integral d'Emergències Mèdiques (GIEM), P.M. i E.N., per apropiar-se de 71.958,4 euros.

La sentència conclou que, entre el maig i el desembre del 2007, els processats van fer múltiples serveis de trasllat sanitari quan estaven contractats per una empresa de Barcelona, Emergencias Plus AIE. Els diners que facturaven no els van entregar mai a la mercantil que els havia contractat, sinó que els van incorporar al patrimoni de GIEM, empresa amb seu a Banyoles.

Per això, l'Audiència els condemna a 2 anys de presó i a pagar una multa de 2.100 euros per un delicte d'apropiació indeguda. També hauran d'indemnitzar Emergencias amb els diners que va defraudar. La sentència absol un tercer acusat i condemna l'empresa de Barcelona a assumir les despeses del seu advocat perquè només l'acusació particular el va fer asseure al banc dels acusats.

La sentència conclou que els acusats P.M. i E.N. es van apropiar de 71.958,84 euros. Uns diners que van facturar per a la seva pròpia empresa, GIEM, en comptes d'entregar-los a la mercantil que els tenia contractats. "Aprofitant-se d'aquesta situació laboral i, amb la intenció de defraudar l'entitat per la qual treballaven, van fer multitud de transports", recull la sentència que afegeix que els dos condemnats feien servir vehicles logotipats, vestimenta identificadora i targetes de crèdit amb les que pagaven peatges i gasolina "que els hi havia proporcionat l'empresa a la que prestaven serveis".

"Van facturar la totalitat del que van obtenir a través de GIEM, sense entregar a Emergencias ni un sol euro del benefici", conclou la sentència. El tribunal no dóna credibilitat a la versió que els dos condemnats van donar al judici. Durant la vista, van assegurar que van facturar els diners a través de la seva mercantil seguint un acord amb l'empresa que els va acabar denunciant, Emergencias.

Segons la seva versió, GIEM travessava problemes econòmics i com que Emergencias volia adquirir-la per implantar-se a les comarques gironines, van acordar que ingressessin els diners a l'empresa de Banyoles per evitar possibles situacions d'insolvència. "Una empresa amb dificultats és més fàcil d'adquirir per una altra empresa solvent perquè el seu preu de mercat baixa", argumenta el tribunal que conclou que "és més barat adquirir una empresa amb pèrdues que una altra de solvent".

El desfalc el van fer entre l'1 de maig i el 21 de desembre del 2007, mesos durant els quals van estar contractats per Emergencias tot i mantenir l'activitat de GIEM. Fiscal i acusació particular elevaven la xifra de diners que es van embutxacar fins als 359.402,65 euros però l'Audiència de Girona detalla que només es poden provar els 71.958,84. "Només van poder apropiar-se de diners facturats durant el temps que eren personal laboral de l'entitat", resol la sentència.

Per això, l'Audiència de Girona condemna P.M. i E.N. com a autors d'un delicte d'apropiació indeguda agreujat per quantia a 2 anys de presó i a pagar una multa de 2.100 euros. En matèria de responsabilitat civil, haurà d'indemnitzar Emergencias Plus AIE amb els diners que es van quedar. Si no poden pagar, ho haurà d'assumir l'empresa GIEM, que va ser absorbida per una altra agrupació dedicada al transport sanitari.

La sentència, de la qual ha estat ponent el magistrat Adolfo García Morales, també ha condemnat l'empresa Emergencias Plus AIE a assumir les despeses de l'advocat d'un tercer acusat, que ha quedat absolt. El magistrat ressalta que l'acusació particular va actuar "amb temeritat" a l'hora d'acusar-lo d'entrada per, al final del judici, retirar els càrrecs. "Se li ha fet patir la pena de banqueta i la de sol·licitar-li una responsabilitat civil de, ni més ni menys, 350.000 euros aproximadament", conclou la sentència.