El ple de Girona aprova les ordenances per al 2017 només amb els vots a favor de l'equip de govern

L'oposició en bloc les qualifica de "poc ambicioses"

Ple sense sorpreses per aprovar inicialment les ordenances de Girona per al 2017. L'equip de govern s'ha quedat sol a l'hora de tirar-les endavant i, de moment, no ha rebut el suport de cap dels grups de l'oposició.

La tinenta d'alcalde d'Hisenda, Maria Àngels Planas, ha recordat que "mai cap govern" ha mantingut congelats els impostos i taxes durant cinc anys consecutius. "Les ordenances per al 2017 vénen marcades per la contenció fiscal", ha dit Planas. La tinenta d'alcalde també ha volgut posar l'accent en què es pensa en "el benefici del ciutadà" i, per això, s'incorporen mesures socials. Entre aquestes, equiparant les bonificacions per a famílies nombroses amb les monoparentals (això sí, en aquest darrer cas, via subvencions).

La proposta, però, no ha satisfet cap dels altres grups. L'oposició ha retret a l'equip de govern que no ho hagi aprofitat per reduir la pressió en impostos com ara l'IBI (fent-ne una rebaixa del 10%) o bé, per exemple, bonificant part de la taxa d'escombraries als ciutadans que facin ús de la deixalleria.

"Aquestes ordenances semblen les mateixes que les del senyor Puigdemont amb petits retocs", ha criticat la regidora del PP, Concepció Veray. "Les veiem poc ambicioses i continuistes", hi ha afegit la regidora de C's, Miriam Pujola.

"Congelar impostos i taxes és fer populisme, perquè la crisi no ha afectat tothom de la mateixa manera", ha retret la portaveu de la CUP, Laia Pèlach, reclamant progressió fiscal. Els cupaires també han qüestionat que les exempcions (per exemple, les dels rodatges a la ciutat) o bé les bonificacions (com ara aquelles referides a ampliacions de locals) s'apliquin per igual "tant en el cas de grans multinacionals com de petites empreses".

En la mateixa línia també s'ha expressat la portaveu d'ERC, Maria Mercè Roca. "Aquestes ordenances van a favor del fort i en contra del dèbil", ha dit.

Crítica al PSC

Durant la ronda d'intervencions, però, tots els grups de l'oposició han aprofitat el seu torn de paraula per carregar contra el PSC. Als socialistes, els hi han retret no haver imprès a les ordenances del 2017 les diferents mesures socials que defensaven quan era a l'oposició. "Han perdut una oportunitat", ha dit Veray. "El seu sí a aquestes ordenances és un sí polític, que demostra que l'Ajuntament funciona amb dos compartiments estancs", els ha retret Roca.

La portaveu del PSC, Sílvia Paneque, s'ha defensat dient que la llei és una "cotilla important" que impedeix tirar endavant diverses modificacions, i que si ho fessin, acabarien quedant en "paper mullat" o bé serien tan sols "un brindis al sol". Paneque ha assegurat que, d'ençà que van passar a l'equip de govern, han començat a fer camí per impulsar les diferents mesures que defensaven. Però també ha admès que això vol el seu temps. "Hem donat ajudes per pagar impostos o taxes i estem desenvolupant el reglament per penalitzar aquelles entitats que tenen pisos buits", ha subratllat.

Al final del ple, l'alcaldessa Marta Madrenas ha pres la paraula per deixar clara la "sintonia" que ha guiat l'equip de govern, tant CiU com el PSC, a l'hora de fer les ordenances "posant el ciutadà al centre". "Trobo carrincló i antiquat que se'ns separi entre dreta i esquerra; aquí d'allò que es tracta és protegir les persones i ajudar l'estat del benestar, i de fórmules n'hi ha moltes i de molt diferents", ha sentenciat.

Madrenas també ha lamentat que l'oposició demani progressió fiscal amb impostos com l'IBI, aplicant la màxima de 'Qui més té, més paga'. I ha volgut deixar clar que, precisament, aquest tribut té en compte la superfície i la zona de la ciutat en què es troben els immobles a l'hora de gravar-los.

Ara, després de la seva aprovació inicial, s'obre un termini de 30 dies abans les ordenances del 2017 no passin a la definitiva. Tots els grups de l'oposició ja han anunciat que hi presentaran al·legacions.