Adjudiquen per sorteig els 26 pisos del bloc Salt que es destinaran a lloguer social

Els habitatges s'han dividit en tres grups, en funció del nivell de rendes de les persones i famílies que hi optaven

Els pisos del bloc Salt que es destinaran a lloguer social ja tenen adjudicataris. Després que Generalitat i Ajuntament arribessin a un acord amb la Sareb, i que aquelles famílies que els ocupaven els deixessin lliures, el procés perquè tornin a tenir vida arriba al tram final.

El sorteig que s'ha fet aquest matí a la sala d'actes de l'edifici EUSES n'ha adjudicat 26. Són tres més dels previstos inicialment –en total, al bloc n'hi ha 30- perquè aquells que havien quedat a disposició de l'Ajuntament, al final, s'han incorporat a la borsa de lloguer social.

En total, s'havien rebut fins a 326 sol·licituds per accedir a algun dels habitatges. D'aquestes, però, se n'han desestimades la meitat. Els motius, segons explica el regidor d'Habitatge de Salt, Ferran Burch, són diversos. "Algunes famílies no han aportat tota la documentació necessària i d'altres no portaven tres anys empadronades al municipi, que era un dels requisits per accedir al sorteig", concreta.

Tres grups diferents

Al final, s'han admès 163 de les instàncies. A l'hora de sortejar els 26 pisos, els habitatges s'han dividit en tres grups, per garantir la diversitat de rendes al bloc. Sis han estat per a persones o famílies amb ingressos anuals d'entre 5.000 i 8.000 euros; vuit més, per a rendes d'entre 8.000 i 15.000 euros, i els dotze restants, a partir de 15.000 euros i fins al màxim establert que marca la llei.

Per repartir els pisos, doncs, s'han fet tres sorteigs diferents (un per a cadascun dels grups). Primer es posaven tots els noms dels sol·licitants en una urna. Després s'anaven traient d'un a un i els afortunats es dirigien cap a la taula per treure, ells mateixos, una segona butlleta: la que decidia el pis que els tocava.

Tots aquells sol·licitants que no han tingut sort al sorteig entren ara en una llista d'espera (de la qual avui també se n'ha decidit l'ordre). La llista es mantindrà activa durant tres anys i servirà per anar-los adjudicant habitatges a mesura que n'entrin de nous a la borsa de lloguer social del municipi.

"Estic molt contenta"

Tots aquells a qui avui els ha tocat un pis passaran a pagar ara lloguers d'entre 215 i 240 euros mensuals. Aquest és el cas, per exemple, d'en Beniassa Jiab. "Feia dos mesos que somiava que me'n toqués un; estic a l'atur, tinc dona i tres fills i actualment pago 400 euros de lloguer", concreta. "Ara, passaré a pagar-ne la meitat i això m'ajudarà", hi afegia.

La mateixa situació també l'han viscuda dos veïns més de Salt, l'Abdelaziz Makrazi i la Kassmia Nhalia. "Hem tingut molta sort, estic contentíssim", explicava Makrazi, que també té tres fills. "Visc sola amb el meu fill i per arribar a finals de mes em calien ajudes, perquè no podia pagar el lloguer; ara estic molt i molt contenta", hi afegia Nhalia.
Una altra de les afortunades ha estat la Luz Solà. És vídua i assegura que el resultat del sorteig, per a ella, és "un canvi de vida". "Jo no he treballat mai i depenc de la pensió que em donen; ara, podré tenir un pis per a mi sola", hi afegia, ensenyant el paper que la converteix en llogatera.

"Hem sortit molt tristes; quin remei"

A l'altra cara de la moneda, però, es trobaven tots aquells a qui avui el sorteig no els ha somrigut. Ara, passen a formar part de la llista d'espera. "Quan hi ha sort, et toca; i sinó, quin remei!", explicava la Lucrecia Anchundia, que assegura haver sortit "molt trista" del sorteig. "La veritat és que aquí et donaven moltes facilitats per pagar i la zona està molt bé; ara tocarà continuar buscant", admetia.

Poc abans que ella, havia sortit una parella que també passa ara a la llista d'espera. Són en David Arqueros i la Sandra Garcia. "Cobro 900 euros al mes, estic vivint amb els meus pares i estem esperant per formar una família; ho anirem intentant", deia ell.

Els contractes, d'aquí a uns dies

Tots aquells a qui avui els ha tocat un pis ja han pogut anar al bloc Salt (situat als números 91-93 del carrer Doctor Castany) per veure la seva nova llar. Per entrar-hi, però, encara s'hauran d'esperar uns dies. Serà quan hagin signat els contractes, cosa que es preveu per d'aquí a unes dues setmanes.

El director dels serveis territorials de Governació i Habitatge, Raül Morales, explica que el sorteig és "la fase final" de l'assignació d'aquests pisos. "Aquest és un pas més dels que fa el Govern per fer possible que totes aquelles persones amb necessitats disposin d'un habitatge", hi ha afegit.

De totes maneres, però, encara queda feina per fer. Només a Salt, l'Ajuntament calcula que hi ha fins a 900 habitatges buits, molts en mans d'entitats bancàries (i alguns d'ells, ocupats). El regidor assegura que des del consistori es treballa per "activar i mobilitzar aquest parc d'habitatge". Entre d'altres, demanant als bancs que els cedeixin o bé que ells mateixos els posin a lloguer.

Dels 30 pisos que hi ha al bloc Salt, n'hi haurà quatre que no es destinaran a lloguer social. Dos d'ells s'han atorgat a entitats del tercer sector del municipi. I els altres dos, són per a emergències habitacionals. És a dir, per a famílies que es quedin sense sostre i a qui s'ha de donar una solució immediata.