Ernest Villegas estrena al Temporada Alta el monòleg de Mouawad 'Un obús al cor'

L'obra està dirigida a quatre mans per Oriol Broggi i Ferran Utzet

El Festival Temporada Alta acull divendres vinent l’estrena del monòleg de Wajdi Mouawad ‘Un obús al cor’, interpretat per Ernest Villegas i co dirigit per Oriol Broggi i Ferran Utzet.

A l’espectacle, coproduït pel festival i La Perla 29, Villegas “diu” Mouawad explicant el viatge interior d’un jove que afronta la notícia de la mort imminent de la seva mare.

Els temes recurrents del dramaturg libanocanadenc (el vincle amb els pares, la veritat de la vida, l’avidesa de la mort) emergeixen en un monòleg que Utzet ha descrit com “un viatge iniciàtic a l’edat adulta” i amb el qual Villegas ingressarà a la lliga dels grans actors del país, segons ha vaticinat Broggi. ‘Un obús al cor’ farà temporada a la Biblioteca de Catalunya a partir del 17 de novembre.

Ampliació:

‘Un obús al cor’ és un monòleg de Wajdi Mouawad, fruit d’una adaptació teatral de la seva novel·la ‘Visage retrouvé’ (2002), tres anys després de la seva publicació. En plena nit, un jove rep una trucada i fa un viatge en autobús cap a l’hospital on agonitza la seva mare. Durant aquest trajecte el noi fa paral·lelament un viatge en el temps i en l’espai per recordar l’odissea de la seva família. Un “viatge iniciàtic”, en opinió d’un dels dos directors de l’adaptació de l’obra a casa nostra, Ferran Utzet.

Utzet i Oriol Broggi s’han “repartit” la direcció del monòleg, tal i com ho ha expressat el segon. Broggi ha reflexionat que si un monòleg és “sempre una co direcció entre l’actor –el que té la idea, el vol fer i busca un director-“, encara era més fàcil fer una feina “a mitges”, “a sis mans” (comptant les aportacions d’Ernest Villegas).

Aquest és un text dur, “profund, dolorós i preciós”, ha considerat Villegas, marca de la casa del dramaturg libanocanadenc. “Tinc la sensació que Mouawad sempre remena la mateixa merda, és aquesta lluita permanent de l’autor per intentar entendre d’on ve, qui és, qui vol ser i on vol anar”, ha indicat. Però per a l’actor, el monòleg també està carregat de bellesa: “Hi ha tant de dolor, i una necessitat d’explicar coses profundes amb una poesia tan bèstia, que hi acabes connectant”.

Oriol Broggi ha remarcat avui que en aquest muntatge Villegas “diu” Mouawad (“ni explica, ni fa, ni viu” el text), i que per tant la posada en escena és mínima, com ho és el moviment. L’exigència per l’actor és “gegant”, han coincidit els dos directors i l’actor protagonista, “per la successió d’estats, vivències, i canvis temporals” a què el sotmet Moawad. El propi Utzet ha explicat que després dels assajos ell mateix surt “destrossat”.

Enric Villegas va sentir les ganes de fer un monòleg de pes precisament mentre es trobava immers en les funcions de ‘Al nostre gust’, obra també de La Perla 29 que es va representar a la Biblioteca de Catalunya la temporada passada. L’elecció del text, el director, l’espai, tot va anar molt fluït, ha explicat, però aleshores l’actor es va fracturar el tendó d’Aquil·les i va estar apartat dels escenaris gairebé vuit mesos.

Avui es mostrava gairebé content d’aquest infortuni que va ajornar l’estrena de l’obra. “Hem tingut temps de madurar el text, i segurament la història ara s’explica millor”, ha valorat tot insistint en què l’obra de Mouawad és tan “bèstia” i “parla de tantes coses” que és bo donar-li voltes i voltes.

‘Un obús al cor’ s’estrena divendres 21 d’octubre al Teatre de Salt, en una única funció dins del Festival Temporada Alta. D’aquí a un mes just, el proper 17 de novembre, l’obra aterra a la seu escènica de La Perla 29, la Biblioteca de Catalunya, on farà una temporada d’un mes.