Rufus Wainwright, Bob Dylan, Donald Trump i el massatgista

El cantautor nord-americà va actuar a Girona en un concert carregat d'humor i anècdotes

El cantautor nord-americà, Rufus Wainwright, va omplir ahir a la nit l'Auditori de Girona en el marc del festival Temporada Alta, per a repassar els seus èxits musicals dels darrers 18 anys. L'artista es va mostrar molt càlid, proper i simpàtic al llarg de tota la vetllada compartint històries personals i anècdotes diverses en un concert d'una hora i 45 minuts de durada.

La nit va arrencar després d'un tema a capella amb "The Art Teacher", un dels majors èxits inclòs al disc Want Two (2004). A partir d'aquí fou un reguitzell interminable de cançons que s'han convertit en imprescindibles dins el seu repertori que intercalava amb el piano i la guitarra. Vestit amb unes sandàlies molt estiuenques, uns texans blaus i una blazer marró, va desgranar peces com "California", "Jericho", "Grey Gardens", "Want" o "Complainte de la Butte" inclosa en la banda sonora de la pel·lícula "Moulin Rouge" (2001).

Wainwright va divertir al respectable amb anècdotes recents, com la que va tenir lloc amb un massatgista català ahir mateix: "tinc molt de 'jet lag' i necessitava fer-me un massatge però el noi que me'l va fer no sabia gaire anglès. De fet, no en sabia gens i vam tenir converses curioses. Per exemple, ja sabeu que t'has de relaxar al fer un massatge així que el noi m'ha dit "Mr. Wainwright, inspire and expire" (inspiri's i mori's)", va explicar l'artista desencadenant les rialles de tot l'auditori.

Però també hi va posar un punt de melangia a la vetllada tot i recordant a la seva mare, Kate McGarrigle, que va morir sis anys enrere coincidint en la darrera visita de l'artista a terres gironines quan va actuar al festival Jardins de Cap Roig. El cantautor va felicitar Bob Dylan pel recent premi Nobel i comentar com la seva mare n'era una gran admiradora; "just abans de morir, quan ja estava molt malalta, va anar a veure'l a un concert que va fer. Després de l'actuació, convidada per a una amiga seva que treballa a l'oficina de Dylan, va poder accedir a la sala VIP, plena d'advocats i famosos. Al cap d'una estona va aparèixer i va anar directament a parlar amb la meva mare. S'hi va tirar una hora sencera sense conversar amb ningú més i, en acabar, se'n va anar sense dirigir la paraula a la resta de la gent", va narrar just abans d'interpretar "Zebulon", arrencant algunes llàgrimes a la platea.


Cap al final del concert va decidir regalar al respectable "Gay Messiah", una peça que va dur molta polèmica al Vaticà per la seva càrrega homosexual i religiosa. "Quan vaig assistir al Festival de Sanremo es va generar molta polèmica i em dabatia sobre si cantar-la o no. Com molt bé sabeu, a Itàlia posen sobrenoms als artistes famosos; Maria Callas era 'la Divina', un altre l'anomenaven 'la Estupenda'... doncs a mi els diaris em van batejar com 'el Escandaloso'", va explicar.

El concert va finalitzar amb tres bisos ("Going to a Town", "Poses" i "Complainte de la Butte"), però cap d'ells fou l'aclamadíssim "Hallelujah" de Leonard Cohen. Wainwright es va disculpar explicant que "no la penso tornar a tocar fins que Donald Trump perdi les eleccions" i és que el cantautor està molt compromés en el seu suport a Hilary Clinton, fet que deixa palés constantment a través de les xarxes socials.

La negativa de l'artista va decebre a molts assistents però tanmateix, tots li ho van perdonar amb l'esperança que, algun dia, torni per a interpretar-la.

 

A video posted by Rufus Wainwright (@rufuswainwright) on