Afrontar la mort d'un fill amb l'ajuda d'altres pares

Lloret de Mar acull aquest cap de setmana la trobada anual dels grups Renéixer

Afrontar la mort d'un fill compartint experiències amb altres pares que han viscut la mateixa situació.

Lloret de Mar (Selva) acull des d'aquest divendres i fins diumenge la trobada anual dels grups Renéixer que hi ha arreu de l'Estat.

Durant tres dies, els pares que han hagut de sobreviure a la pèrdua d'un fill compartiran les seves vivències amb la intenció de trobar la manera de transcendir el dolor i aconseguir donar un nou sentit a les seves vides. "No és un grup de dol, no ens trobem per plorar, compartim allò que tenim en comú, que és que ens ha tocat viure una tragèdia i no volem oblidar els nostres fills", ha explicat una de les organitzadores, Margarita de Arquer, que afegeix que la mort d'un fill no se supera mai però que, recolzant-se els uns amb els altres, els pares busquen tirar endavant convertint el dolor en memòria.

Ampliació:

"Partim de la base que el sofriment que tenim no és una malaltia, és una condició existencial que ens ha tocat viure", ha detallat de Arquer que ressalta que els grups Renéixer no compten amb psicòlegs ni psiquiatres, sinó que són pares que han patit la pèrdua d'un fill i s'ajuden mútuament compartint vivències i sentiments. Cada any, els grups Renéixer que hi ha arreu de l'Estat organitzen una trobada que, en aquesta dotzena edició, es fa a Lloret de Mar.

Els grups Renéixer es basen en la paraula com a alliberadora de patiment, seguint la logoterapia creada pel psiquiatra vienès Viktor Frankl, supervivent als camps de concentració nazis. "Entén l'home con un ésser conscient responsable guiat permanentment per la recerca del sentit", explica de Arquer que ressalta que els grups Renéixer són una memòria col·lectiva de pares que han perdut els fills i necessiten donar un sentit a la tragèdia.

"Dins el grup ens basem en l'experiència viscuda, un pare que porta més temps pot ajudar uns pares que acaben de perdre el fill i, alhora, pot sortir del seu dolor", assenyala de Arquer, que assegura que la mort d'un fill no se supera mai. "No se supera ni s'accepta, per això el que fem és enfrontar la mort d'un fill aprenent a viure amb al nova realitat, tenim la responsabilitat de donar un nou sentit a la vida i cada pare dins el grup fa un procés en unió amb els altres pares per triar el nou camí que ha de prendre", afegeix.

"El més important és que no ens morim en vida i que, amb el record del nostre fill sempre permanent, transcendim el dolor i entenguem que acceptar no és estar-hi d'acord", diu de Arquer que per aquest motiu els grups es diuen Renéixer, perquè els pares han de tornar a néixer després de la mort del fill. "La millor manera d'honrar la memòria dels nostres fills és donant un sentit positiu a les nostres vides", conclou.

La trobada comença aquest divendres amb la presentació dels grups i la lectura d'escrits o poemes elaborats pels pares. Dissabte al matí faran una plantada d'arbres en commemoració dels seus fills i hi situaran una placa amb el lema dels grups 'A pesar de tot, sí a la vida'. Després faran tallers dividits en quatre grups: un sobre superar la pèrdua, un altre sobre les relacions socials, el tercer sobre els germans i el quart sobre l'afecció. A la tarda una periodista que va perdre un fill farà una conferència-col·loqui. Diumenge, els pares visitaran els jardins de Santa Clotilde i acomiadaran la trobada després de dinar.