Treballadors de La Fageda actuaran en un espectacle amb La Fura dels Baus

S'enfilaran dalt d'una grua de 40 metres d'alçada

Un total de 42 treballadors de la cooperativa La Fageda formaran una xarxa humana que s'aixecarà fins a 40 metres d'alçada amb l'ajut d'una grua de grans dimensions. Es tracta del muntatge 'Dreams' ideat per La Fura dels Baus a partir de l'experiència als Jocs Paralímpics de Londres del 2012, que es va adaptar per a persones amb discapacitat i que compte amb el suport de l'equip tècnic d'Anigami Experiències. "El més important del muntatge és el factor humà i veure com la xarxa s'aguanta per l'energia de les persones, a banda de la tecnologia que ho fa possible", ha assenyalat Pere Tantiñà, creador de La Fura dels Baus.

Des de la cooperativa, "és una oportunitat per a persones que no són artistes de mostrar la seva valentia i capacitat en un muntatge que també ens permet participar de forma activa a la ciutat", ha manifestat Maria Colon, directora assistencial de La Fageda. 'Dreams' serà l'acte central del Festival Lluèrnia que es podrà veure el 12 de novembre al vespre al Firal d'Olot. Més d'un centenar de persones, entre entitats i col·lectius, hi participaran per fer-ho possible.

El muntatge es farà a la part de dalt del Firalet i començarà a dos quarts de vuit del vespre amb diferents itineraris de figurants que acabaran aplegats tots al mateix punt on hi haurà ja instal·lada la grua de grans dimensions. Aquesta grua aixecarà una biga metàl·lica que serà la base de la xarxa humana. A les vuit començarà l'espectacle de dansa aèria, música i llum i durarà una mitja hora. "El públic estarà al voltant de manera que espectadors i actors es barrejaran", ha explicat el director del festival Lluèrnia, Pep Fraga, que ha qualificat d'"extraordinari" el que es proposa fer aquest muntatge, amb la implicació de més d'un centenar de persones entre treballadors de la cooperativa La Fageda, voluntaris, músics i membres d'altres entitats d'Olot.

Des de La Fura dels Baus, pares de l'espectacle que ja s'ha vist a altres indrets com ara Manresa a començaments d'aquest any amb l'entitat Ampans, el més important és el factor humà. Segons Pere Tantiñà, creador de la companyia, el que ve a demostrar 'Dreams' és que si les coses es fan de forma individual "és molt difícil" però sí es fa amb un grup de gent acabes fent un equip i "fas una cosa per a la comunitat". Tot fent un símil amb els castells, Tantiñà ha explicat que amb aquest muntatge passa una cosa similar. "També s'aguanta per l'energia, a banda de la grua i els cables que fan que puguem volar, però l'espectacle és més el que no es veu que el que es veu i en definitiva l'experiència que quedarà als participants, això és el més important".

Una oportunitat per a persones que no són artistes

'Dreams' és un projecte que té com a finalitat posar en escena un element lúdic-terapèutic a través de la creació de la xarxa humana. El seu objectiu és la cohesió i el treball en equip entre persones amb necessitats de suport –ja siguin amb discapacitat física o mental- i els seus educadors, establint un vincle emocional i proximitat amb les coreografies.

Quan se'ls va proposar el projecte als responsables de La Fageda, aquests ho van rebre amb "il·lusió i ganes" i ara que ja s'han fet alguns assajos han començat a "gaudir" malgrat la por i les incerteses de penjar-se a 40 metres d'alçada. Així ho ha admès la directora assistencial de la cooperativa, Maria Colon, que ha dit que el muntatge està essent un "repte des del primer moment" i que "hi ha ganes de veure com es pot participar activament a la societat, a banda de la missió social que La Fageda ja fa". En aquest sentit, ha posat èmfasi en el fet que ofereix una "oportunitat" a persones que no són artistes a "mostrar" la seva "valentia i capacitat".

De moment els assajos s'estan fent en un local i no serà fins el mateix dia de l'espectacle que els participants podran experimentar i provar la coreografia des de l'aire. Dels 42 treballadors, més de vint acabaran pujant a dalt mentre que la resta ho farà des de terra. "Hi ha un moment màgic, quan tothom està preocupat per l'alçada abans de començar i hi ha una expectativa, però un cop a dalt el que se sent és el cos, és molt divertit", ha afegit Tantiñà.

"Farà impressió fer-ho davant de tothom i des de dalt"

Ahir dilluns es va fer un assaig de la coreografia amb els treballadors, una oportunitat per familiaritzar-se amb els moviments i la música. "Al començament és difícil però cada cop serà més fàcil", afirmava Carlos Alejandro, que admetia que no li feia por haver de pujar a dalt de la grua. Un altre participant, en Guillem, explicava que li agrada la idea perquè els permet fer una cosa nova tot i admetre que haver de pujar fins a dalt li fa una mica de respecte. "Farà molta impressió fer-ho davant de tothom i també per l'alçada", afegia.

La iniciativa també compta amb el suport de l'Obra Social 'la Caixa'.