'Art' de Yasmine Reza arriba al Temporada Alta en català

Pere Arquillué, Francesc Orella i Lluís Villanueva són els protagonistes

Pere Arquillué, Francesc Orella i Lluís Villanueva són els protagonistes d'una de les comèdies més exitoses del teatre, ‘Art’. Els tres actors interpreten la comèdia de la dramaturga francesa Yasmine Reza i ho fan per primera vegada en català. Aquesta és una de les estrenes més esperades del festival Temporada Alta. Una obra, dirigida per Miquel Gorriz, que tindrà continuïtat més enllà de Girona i és que es representarà al teatre Goya de Barcelona a partir del 20 d'octubre.

Gorriz reconeix que es tracta d'un repte però es mostra optimista sobre l'èxit que pot assolir la comèdia, sobretot per la capacitat "d'enganxar a l'espectador". A més, el director fa especial èmfasi en el protagonisme dels tres actors que interpreten l'obra. "És un plaer i un luxe poder treballar amb actors com aquests, ens entenem molt bé i ens ho hem passat molt bé", ha assegurat Gorriz.

'Art' explica la història d'un home que compra un quadre en blanc. En el que en aparença és una tela blanca sense cap interès, un dels protagonistes, en Sergi, hi veu art. Aquesta situació porta a dos amics íntims del protagonista a discutir amb ell sobre el que és art i el que no ho és. La comèdia però té un rerefons que va més enllà i portarà als tres protagonistes a un debat sobre l'amistat. Arquillué explica que l'obra "és un joc de miralls" entre els tres protagonistes. L'actor també ha destacat el fet que es tracti d'una comèdia de situació perquè "no és fàcil trobar aquest tipus d'obra".

La crítica a l'art contemporani és només una excusa per justificar un debat sobre l'amistat, que moltes vegades es troben en situacions quotidianes i això és el que es busca reflectir en l'obra. Arquillué explica que, precisament aquesta obra parla de tothom i de la manera "frívola amb la que vivim avui en dia".

Un trio inèdit

Malgrat que tant Francesc Orella com Lluís Villanueva són vells coneguts de Pere Arquillué la realitat és que aquesta és la primera vegada que els tres actors treballen junts en teatre. Una curiositat és que Villanueva i Arquillué són companys de generació però mai havien coincidit en un escenari teatral. Malgrat tot, Arquillué reconeix que els assajos han anat molt bé. "Els dos són dues bèsties teatrals i a més en Miquel ens ha ajudat molt", diu l'actor. Els que sí havien coincidit fent teatre són Francesc Orella i Pere Arquillué. Això sí va ser fa molts anys i per això Arquillué deia que li feia "especial il·lusió" treballar amb qui considera com un germà.

Un dels punts claus d''Art’ és l'escenografia. Una estètica molt cuidada, a càrrec de Jon Berrondo i que combina amb una il·luminació que porta a l'espectador a integrar-se en la obra.

Una comèdia molt premiada

'Art' és l'obra per la que ha estat reconeguda Yasmina Reza. El text de l'any 1994 ha estat traduït a multitud d'idiomes. La comèdia ha rebut multitud de premis entre els quals el Moliere a millor espectacle, l'Evening Standard Award de Londres o el Fany Award i Tony Award de Nova York.

A l'estat espanyol 'Art' també ha estat llargament premiada. Des de la seva estrena fa vint anys a Madrid ha rebut cinc premis entre els que hi destaquen el Max a l'edició, el Fotogramas de Plata o el premi Mayte.