EL TSJC amonesta una jutgessa d'Olot per tractar amb poc respecte i desconsideració dos advocades que parlaven català

Les lletrades asseguren que les va humiliar i les va acusar de falta de cortesia per no parlar castellà

La Sala de Govern TSJC ha sancionat amb una falta lleu una jutgessa d'Olot, Ana María Caballero Muñoz, per tractar amb "poc respecte i desconsideració" dos lletrades que volien parlar en català durant un judici. A més, també l'amonesta pel to i les expressions usades en l'escrit d'al·legació que va fer arribar a la Sala de Govern.

Els fets van passar al març, durant un judici de faltes. Les dues advocades, Montserrat Vinyets i Marta Alsina, van voler expressar-se en català i la jutgessa els ho va retreure. Llavors, van iniciar una disputa de caire lingüístic. "Nosaltres vam expressar que teníem dret a parlar en català", remarca Alsina.

Davant d'això, la jutgessa, que va admetre que portava tres anys a Catalunya, va assegurar que no entenia la llengua i les va acusar de "falta de cortesia" perquè elles eren "bilingües" i es podien canviar al castellà que, en paraules de Caballero, és "un idioma universal". El TSJC renya la jutgessa per usar un to "irònic i irrespectuós" cap a les lletrades, que han demanat la seva recusació "per enemistat manifesta" per tal que se l'aparti del cas.