Girona, Salt i Sarrià de Ter defensen la gestió de l'empresa mixta d'aigües

Els tres ajuntaments es personen com a acusació particular perquè és l'única fórmula jurídica per tenir informació del cas

Els alcaldes de Girona, Salt i Sarrià de Ter han assegurat que en els informes i auditories que han fet sobre AGISSA -tant interns com externs- no han detectat "cap il·lícit penal". Tanmateix, tots tres s'han personat com a acusació particular perquè és l'única fórmula jurídica que els permet tenir tota la informació mentre s'instrueix el cas.

Arran d'una denúncia de la CUP a la fiscalia, el jutge ha citat a declarar com a investigat l'exconseller delegat de l'empresa mixta, Narcís Piferrer, per un delicte d'apropiació indeguda. Els tres ajuntaments representen el 20% de l'empresa mixta (el 80% restant és de Girona S.A.) i, per tant, volen tenir informació de primera mà.

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha remarcat que el servei que dóna l'empresa és bo tot i que reconeix que estan introduint canvis des del punt de vista de l'operativa. "Una cosa és un tema penal i una altra cosa és que hi hagi marge de millora en la gestió, són coses que s'han de separar per tal que no es creï cap alarma", ha remarcat.

Ampliació:

Els tres alcaldes han comparegut aquesta tarda conjuntament per defensar que la gestió de l'empresa mixta d'aigües es fa seguint tots els preceptes legals. L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha exercit de portaveu i ha assegurat en diverses ocasions que no hi ha res que els faci pensar que s'han comès irregularitats des del punt de vista penal. "No tenim cap indici que ens faci pensar que hi ha cap il·lícit penal, si ho haguéssim detectat hauríem estat nosaltres mateixos qui ho hauríem denunciat a la fiscalia", ha subratllat.

Tot i això, els tres ajuntaments han decidit personar-se com a acusació particular perquè, segons sosté Madrenas, és l'única fórmula jurídica per tenir informació de primera mà sobre l'evolució del cas. Per exemple, d'aquesta manera podran estar presents divendres mentre declari l'exconseller delegat de l'empresa mixta, Narcís Piferrer, que s'ha jubilat fa pocs mesos. Per la seva banda, la CUP també ha sol·licitat personar-se com a acusació popular i està pendent que el jutge ho autoritzi.

El cas ha arribat al jutjat a través d'una denúncia de la CUP. La formació va presentar una demanda a la fiscalia que, després d'obrir una investigació, ha enviat una querella al jutjat d'instrucció 2 de Girona per un delicte d'apropiació indeguda. L'alcaldessa de Girona ha assegurat que és "normal" que la fiscalia i els jutges investiguin i que això "no li ha de fer por a ningú". Ara bé, també ha defensat que cal respectar la presumpció d'innocència i que "no es pot avançar res" fins que no se celebri un judici i hi hagi sentència. "No ens sorprèn que s'investigui el senyor Piferrer, hem vist centenars de casos on s'obren diligències prèvies i que després s'arxiven sense arribar ni a fer un judici", ha posat com a exemple.

No volen que es creï alarma

Madrenas ha recordat que l'auditoria operativa que s'ha fet sobre l'exercici del 2013 va ser a iniciativa dels tres ajuntaments i que, des del novembre de 2015, està penjada al web municipal. "Sempre hem volgut transparència màxima", ha assenyalat. Segons l'alcaldessa, aquesta auditoria va posar sobre la taula algunes millores operatives i de gestió però mai va alertar sobre irregularitats des del punt de vista penal. "Una cosa és un tema penal i una altra cosa és que hi hagi marge de millora en la gestió, són coses que s'han de separar per tal que no es creï cap alarma", ha remarcat. Madrenas.

De fet, l'alcaldessa ha avançat que ja estan a punt de publicar-se les auditories corresponents als exercicis 2014 i, posteriorment, la del 2015. "Els serveis tècnics ja estan treballant en base als resultats i s'han fet alguns canvis per millorar la gestió perquè el que ens interessa és donar el millor servei amb el preu més ajustat possible", ha declarat Madrenas, que defensa que el servei que es presta "és molt bo" i que no es registren queixes dels ciutadans.

L'advocat de Piferrer defensa la seva innocència

L'advocat de Piferrer, Carles Monguilod, ha assegurat que divendres el seu client donarà totes les explicacions que calguin davant del jutjat d'instrucció que l'ha citat a declarar. De totes meneres, però, ja ha avançat que "no hi ha base" per sustentar una acusació penal sobre l'exconseller delegat d'AGISSA. També ha precisat que aportaran "documentació extensa" per demostrar la seva innocència.