Diputació i Ajuntament de Girona asseguren que posaran diners al parc científic

Les dues administracions aportaran 8 MEUR per evitar que l'equipament vagi a liquidació

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, i el president de la Diputació de Girona, Pere Vila, han enviat aquest matí un escrit a la direcció del Parc Científic i Tecnològic de la UdG on refermen el seu compromís i asseguren que hi posaran diners per evitar la fallida de l'equipament.

Concretament, remarquen que mantenen les partides ja compromeses: 2 MEUR per part de l'ajuntament (a pagar en un termini de 20 anys) i 6 MEUR en el cas de la Diputació(sense concretar els terminis). Aquests compromisos s'envien l'endemà que el rector de la UdG, Sergi Bonet, demanés a les dues administracions que anessin més enllà "de les declaracions polítiques" i confirmessin el compromís econòmics, ja que la Junta de creditors està prevista per dijous vinent.

Les dues administracions es mostren confiades que el parc superarà el concurs i assenyalen que, un cop passi això, adoptaran els acords pertinents per consignar els diners.

Ampliació:

Dijous vinent està fixada la Junta de creditors que ha de decidir el futur del Parc Científic i Tecnològic de la UdG, que arrossega un deute de 42 MEUR i podria anar a liquidació. D'aquests, la part principal (27,6 MEUR) es deuen a l'Estat. El desembre de l'any passat, Diputació, Ajuntament de Girona i UdG van fer públic un acord per retornar bona part d'aquests diners, fins a 10,3 MEUR. D'aquests, 6 MEUR els aportaria la Diputació de Girona, 5 MEUR la Generalitat (a través de la compra de part de l'edifici de l'ICRA), 3,3 MEUR la universitat i 2 MEUR l'ajuntament. La voluntat és que el Miniteri d'Hisenda perdoni la resta del deute.

Aquest dijous, durant la inauguració del curs universitari, el rector va fer un crit d'auxili a les administracions i els va demanar que "anessin més enllà de les proclames polítiques" perquè s'acaba el temps i no s'havien concretat com aportarien els diners. Segons Bonet, la universitat sí que ha complert "amb temps i forma" i ja té consignats els 3,3 MEUR que ha de posar per salvar el parc.

Vint-i-quatre hores més tard, l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha fet públic que ha enviat un ofici (un compromís per escrit) a la directora del parc, Anna Albert, on referma la voluntat política de pagar la part compromesa en un termini de 20 anys. Segons Madrenas, això suposa el compromís explícit i per escrit de la mateixa alcaldessa. Una informació que, a ulls de Madrenas, ha de ser suficient per tal que l'Estat confiï que els diners arribaran.

"No podem pagar per endavant uns diners si encara no sabem quina decisió prendrà el jutge", ha manifestat l'alcaldessa. Madrenas assegura que si se supera el concurs de creditors serà després quan caldrà adoptar els acords pertinents per consignar els diners. Una fórmula seria aprovar-ho per ple, ja que es tracta d'una partida plurianual. Madrenas ha informat la resta de grups municipals i, segons avança, aprovar aquest punt per ple "no seria cap escull".

Compromís per escrit també de la Diputació

Per la seva banda, el president de la Diputació de Girona, Pere Vila, ha confirmat que ha seguit els mateixos passos i aquest mateix matí ha enviat el compromís per escrit a la direcció del parc i també al rector de la UdG, Sergi Bonet. Per part de la Diputació, Vila confirma que mantenen l'aportació de 6 MEUR, tot i que no entren a dir en quants anys ho pagarien. En la darrera reunió entre patrons del parc i representants de l'Estat, la voluntat dels creditors era rebre els diners en un termini màxim de deu anys.

Vila ha advertit que, mentre el concurs estigui en marxa, la llei no els permet donar cap subvenció. "En cas que es resolgui i se superi aquesta situació, que és el que tots volem, llavors ja podrem prendre els acords polítics que calgui i establir la manera com paguem", ha manifestat.