Madrenas lamenta que s'hagi suspès el congrés de seguretat jurídica per motius polítics

L'alcaldessa critica que es vulguin "fer callar boques" que precisament podrien aportar llum al procés

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha qualificat "d'absolutament lamentable i condemnable" que s'hagi suspès el congrés internacional de seguretat jurídica obeint a motius polítics. Madrenas assegura que, si realment la suspensió es deu "purament a incomoditat política", és paradigmàtic que es bandegin opinions i reflexions que, precisament, poden aportar llum al procés. "És terrible que ja es vetin els estudis jurídics que, de fet, sempre són previs a modificacions de qualsevol llei", ha subratllat l'alcaldessa. Madrenas ha refermat l'aposta per la independència, assegurant que precisament per casos com aquest, la Generalitat treballa per fer realitat l'Estat propi "ja que va contra tot ús de raó d'un país lliure i democràtic".

A la reacció d'ahir de la UdG, aquest divendres s'hi ha sumat la de l'Ajuntament de Girona, que havia d'acollir la trobada. La segona edició del Congrés Bianual de Seguretat Jurídica s'havia de celebrar del 10 al 12 d'octubre, però se n'ha anat enlaire. A la pàgina web hi apareix un avís alertant que l'esdeveniment s'aplaça. Ho atribueix a "la conjuntura política actual" que ha portat, segons els organitzadors, a què hi hagi "una falta d'implicació i cooperació institucional".

El rector de la universitat, Sergi Bonet, ja ha assegurat que el mateix ministre de Justícia en funcions, Rafael Catalá, li va expressar personalment els seus recels perquè el congrés tingués lloc a Girona, fent referència a la situació política entre Catalunya i l'Estat. Bonet, a més, lamentava que l'executiu estatal no hagi sabut separar la política dels actes acadèmics.

Avui, l'alcaldessa de Girona també ha expressat el seu malestar per la suspensió. "Si efectivament és tan sols per incomoditat política, ho hem de lamentar tots plegats", ha dit Madrenas. L'alcaldessa ha recordat que, precisament, perquè "vivim en democràcia i llibertat d'expressió", la suspensió per motius polítics no es pot "acceptar de cap de les maneres, si aquesta és la motivació".

Fer callar les boques

"I més encara tenint en compte que els estudis jurídics sempre són previs a modificacions de qualsevol llei; és terrible que aquestes opinions ja es vetin d'entrada", ha dit. I hi ha afegit: "Si la motivació és impedir aquest debat jurídic, de persones que poden aportar llum a tot aquest procés, i la voluntat és fer callar les boques, això és absolutament lamentable i condemnable".

"Per això, treballem intensament per la independència del nostre país, perquè coses com aquestes van contra tot ús de raó en un país democràtic i lliure del nostre entorn", ha conclòs l'alcaldessa. El congrés internacional de seguretat jurídica, segons apareix al seu web, se celebrarà a l'Argentina.