Un nou sistema amb sensors a l'enllumenat públic de Girona estalviarà més de 20.000 € anuals

Els fanals s'encenen segons la intensitat de la llum que hi hagi cada dia

L'Ajuntament de Girona ha començat a treballar en un sistema de control dinàmic de l'enllumenat que permet ajustar millor quan s'han d'encendre o apagar els fanals dels carrers. A la ciutat hi ha més de 100 quadres de telegestió, és a dir, que tenen programada una hora d'encesa o apagada. Això representa el 54% dels quadres de la llum de tota la capital.

El nou sistema consisteix en instal·lar en aquests quadres uns sensors que permeten adaptar l'encesa o apagada segons la intensitat de la llum que hi ha cada dia. Això es tradueix en el fet que els fanals es posen en marxa o s'apaguen a un horari variable, sempre amb un marge màxim de 20 minuts endarrere o endavant.

Així doncs, en dies foscos i ennuvolats, el sistema permet que l'enllumenat s'encengui abans de l'hora programada i, al contrari, que en dies de molta claror els fanals es posin en marxa més tard.

Una prova pilot que funciona

El sistema es va començar a instal·lar a finals de l'any passat com a prova pilot en alguns indrets dels afores de la ciutat. La previsió és que el nou mecanisme es desplegui totalment aquest estiu. El regidor d'Urbanisme, Mobilitat i Via Pública, Joan Alcalà, ha explicat que la previsió és estalviar un 3,3% anual en la factura de l'enllumenat públic, el que suposa uns 20.500 euros l'any. "És un sistema que funciona bé i representa un estalvi important, així que el volem anar estenent", ha explicat.

Alcalà ha detallat que aquest nou sistema s'implantarà també en qualsevol obra nova que es faci i, paulatinament, a tot l'enllumenat de la ciutat. "És un sistema ecològic i més eficient i hi hem d'apostar", ha remarcat. El sistema, a més, és econòmic i la previsió és que l'amortització de la inversió s'aconsegueixi només en un any.