Pere Vila (CiU) intenta sense èxit desbancar l'alcalde de Llançà

Els dos regidors del PSC seguiran a l'executiu municipal amb Guillem Cusí (ERC)

Pere Vila (CiU) ha anunciat la seva intenció de presentar una moció de censura contra l'actual alcalde de Llançà, Guillem Cusí (ERC), que governa amb el suport de dos edils del PSC i un d'Alternativa per Llançà (APL), per posar fi a la "dinàmica negativa" en què creu que ha entrat el poble.

En 400 dies de govern, el municipi s'ha submergit en "la foscor i tristesa més absoluta" ja que l'actual executiu ha pres decisions basades en "revenges personals i amb tics dictatorials". Cusí i els seus regidors han tombat acords i llicències atorgades en anteriors mandats amb l'única explicació que eren obra de CiU, ha assegurat Vila.

Per tal que la moció de censura prosperi, CiU necessita adhesions. De manera clara i oberta, el seu cap de llista ha estès la mà als socialistes, amb qui ha recordat que ja hi havia "un camí llaurat que, per qüestions diverses, no va acabar quallant" a l'inici de la legislatura. "Són els únics regidors que treballen i fan la feina que els pertoca", ha lloat.

A més, Vila ha promès al PSC "generositat absoluta" i s'ha mostrat disposat a fer un pas enrere, si cal. "Si el problema sóc jo, estic disposat a ser generós perquè no tinc cap intenció de ser alcalde per ser-ho", ha dit aquest dimarts en declaracions a l'ACN.

El PSC seguirà al govern

La resposta del PSC no s'ha fet esperar. Malgrat que els regidors socialistes han declinat fer declaracions als mitjans, l'agrupació municipal ha penjat un breu comunicat a les xarxes socials per deixar clar que el pacte de govern amb ERC continua "totalment en vigor" i que, per tant, descarten de ple formar un govern alternatiu amb Vila i el seu equip. "Els nostres regidors segueixen en l'exercici de les seves funcions i tasques de govern", afegeixen.

Cusí es defensa de les acusacions

Per la seva part, l'alcalde de Llançà, el republicà Guillem Cusí, s'ha volgut defensar de les crítiques de Vila assegurant que al tripartit que encapçala li ha costat "engreixar la maquinària" però que ja va "a bon ritme".

En aquest sentit, ha explicat que s'han trobat "males praxis" del governs anteriors de CiU, que va mantenir-se 36 al govern. "Han aparegut expedients arxivats dins dels calaixos i hem observat una política de contractacions poc transparent", ha apuntat.

En aquesta línia, ha dit que els problemes de neteja viscuts aquest estiu als carrers i platges del poble responen, precisament, al contracte de llarga durada signat per Vila amb una companyia que "no dóna el servei que hauria de donar". "A més, cal recordar que l'incivisme és difícil de combatre. Culpar-nos a nosaltres d'això seria bel·ligerant", ha insistit.

"Nerviosisme" de Vila

Per últim, Cusí ha atribuït les crítiques de Vila –que qualifica d'"injúries"- a una "campanya de deslegitimació" en contra seva i al "nerviosisme" personal del president de la Diputació per la batalla interna al Partit Demòcrata Català (PDC) a la demarcació gironina, ara que Jaume Busquets li disputa el lideratge.

"Vila veu perillar la seva poltrona perquè li ha sortit un rival i potser hi haurà objectius que no podrà assolir", ha etzibat el republicà, que ha opinat que les declaracions de l'exalcalde de Llançà només busquen mantenir-lo en l'agenda mediàtica per tenir "més ressò públic i polític".