La Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya repassa els 50 anys de carrera de Lluís Llach

Al novembre farà dos concerts i edita un doble CD

La Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya presentarà al novembre el seu vuitè treball, titulat 'Tossudament Llach'. Es tracta d'un doble CD que repassa els 50 anys de Lluís Llach dalt dels escenaris.

És la primera vegada que es fa una experiència així i, per tant, ha calgut arranjar la música al format simfònic. El treball es presentarà a l'Auditori de Girona en dos concerts els dies 25 i 26 de novembre i comptarà amb les veus d'Elena Gadel, Manu Guix, Roger Padullés i Beth. L'orquestra ja va enregistrar la música al juliol i aquests dies des de l'estudi 44.1 d'Aiguaviva s'estan gravant les veus.

El projecte vol retre homenatge a un dels músics més importants del país. En total, seran 90 minuts de música i es repassaran les cançons més destacades de l'artista però, de moment, no s'ha volgut desvetllar la tria. "El repertori s'ha triat per emocionar", ha avançat el president executiu de Metalquímia, Josep Lagares.

Ampliació:

El nou treball vol ser un recull antològic de la trajectòria de Lluís Llach des dels seus inicis als escenaris fa 50 anys tal com han explicat aquest dimarts els seus impulsors. Es farà una acurada recopilació d’una cinquantena de les seves peces més emblemàtiques, recollides en 15 temes, i interpretades en aquesta ocasió per la Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya (SCCC) i els cantants que hi col·laboren. El resultat serà un doble CD de 90 minuts de durada, amb peces que algunes només seran instrumentals, d’altres només cantades i d’altres cantades amb acompanyament instrumental que es van combinant.

El president executiu de Metalquimia, Josep Lagares, ha explicat que la idea de fer aquest disc va sorgir just al final dels concerts de presentació de l’anterior treball de la SCCC a l’Auditori de Girona, quan Lluís Llach va felicitar la formació musical i “es va declarar admirat pel so únic que emet aquesta formació musical, que també és única”. “Allò ens va inspirar la voluntat de fer-li un reconeixement per la seva gran obra, per ser un gran mestre i un gran patriota” ha assenyalat Lagares.

Pel que fa al nom del disc, ‘Tossudament Llach’, es pretén “reflectir la resistència de Llach, la seva persistència, el fet que després de 50 anys encara sigui vigent la seva música, cosa que el sorprèn fins i tot a ell”, ha explicat el director tècnic de la SCCC, Jaume Lleixà, que ha puntualitzat que el nom del disc ha sorgit de la SCCC i dels seus impulsors. Lleixà també ha dit que “amb orquestra i en gran format no s’havien interpretat mai les cançons de Llach”, afirmació a la qual Lagares ha afegit que “donada la peculiaritat de la SCCC, hi haurà un abans i un després d’aquest disc i dels concerts”.

El repertori de peces, que avui no s’ha volgut desvetllar, s’ha triat per votació dels membres de la SCCC. Sí que s’ha explicat que de seguida hi ha hagut consens. “Fem un vestit a mida per tal d’aconseguir fer transcendir al màxim possible la música de Llach”, ha dit el director artístic de la SCCC, Francesc Cassú. “Crec que Llach estarà molt content de poder escoltar la seva música d’una manera totalment diferent a com l’ha pogut sentir fins ara”.

La cantant Beth ha explicat que la música de Lluís Llach sempre ha estat present a la seva vida i ha dit que “és un veritable plaer poder interpretar-lo”. Elena Gadel, que actuarà amb la SCCC per primera vegada, ha expressat les seves “ganes de viure l’experiència de cantar amb una formació com aquesta, ha de ser una passada”. Per la seva banda, el tenor Roger Padullés, que va compartir escenari amb la SCCC l’any passat en un concert al Born, ha assegurat que “la combinació Llach i SCCC serà fantàstica”.

La presentació del nou treball a l'Auditori

A Girona, el nou treball de la SCCC es presentarà en un doble concert els dies 25 i 26 de novembre a l’Auditori. Les entrades ja estan a la venda des de 15 fins a 25 euros. Seguint la línia solidària d’aquest projecte musical, una part dels ingressos de les entrades es destinaran a la fundació Àstrid XXI i a Càritas – Empreses amb Cor.

Trajectòria de la SCCC

La Simfònica de Cobla i Corda és una formació musical inèdita, intergeneracional, que fusiona tradició i noves tendències, que aposta pels joves talents i que amb cada treball té voluntat d’arribar a nous públics. Neix al 2008, impulsat per l’empresa gironina Metalquimia i per la Fundació Metalquimia, com a projecte musical innovador, amb l’objectiu de crear una orquestra simfònica catalana de gran format, que uneixi els instruments de corda i percussió d’una orquestra simfònica convencional i el personalíssim so dels instruments de vent de la cobla.

Amb aquesta idea es van fusionar els vents de La Principal de la Bisbal i la corda i percussió de la Jove Orquestra de les Comarques Gironines –el projecte pedagògic de l’Orquestra de Cadaqués– per crear finalment la Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya.

En la seva primera etapa, la SCCC es va centrar en la música catalana en tota la seva amplitud, des de la sardana a l’havanera, des de la sarsuela al rock català, des de la cançó tradicional a la Nova Cançó, alhora que feia néixer noves composicions pensades exclusivament per a la nova orquestra. Fruit de tot això, la SCCC va enregistrar tres discos: ‘Sardanes per al Món’, ‘Inoblidables en Concert’ i ‘Amb Catalunya al Cor’, i va ser la protagonista del Concert de Cap d’Any de TV3 els anys 2010 i 2011.

Després d'uns mesos de reflexió per adaptar l'orquestra a l'actual escenari cultural català, la SCCC va tornar l’any 2012 reinventada, unint els instrumentistes de cobla de La Principal de la Bisbalamb la Jove Orquestra de les Comarques Gironines (JOCG), una iniciativa de l’Orquestra de Cadaqués que té per objectiu contribuir a la formació dels joves talents musicals gironins i actuar de pont cap a la seva integració al món de les orquestres professionals.

En una segona etapa de clara internacionalització del repertori, la SCCC va crear una “Trilogia de llegendes”, que conformen els treballs ‘Llegendes del Cinema’, ‘Llegendes del Musical’ i ‘Llegendes del Pop & Rock’, enregistrats en anys consecutius (2012, 2013 i 2014) a l’Auditori de Girona. I finalment, al 2015, la formació va presentar un treball recull de les seves peces més emblemàtiques: ‘SCCC: The Very Best’.