El Port de la Selva preveu restringir fins a finals d'estiu l'ús d'aigua si no plou

Des del 19 d'agost no es pot fer servir la xarxa municipal per regar o omplir piscines

L'alcalde del Port de la Selva (Alt Empordà), Josep Maria Cervera, ha explicat que, si no plou i augmenten les reserves d'aigua, segurament hauran de mantenir les restriccions imposades el 19 d'agost fins al final de la campanya d'estiu.

Aquest dilluns han pres mostres d'aigua per comprovar el nivell de sal però les anàlisis de la setmana passada van detectar que s'havia duplicat en una setmana, arribant fins als 210 mg/l. L'ajuntament especifica que l'aigua continua essent apta per a tots els usos perquè la salinitat detectada està dins paràmetres normals, però les restriccions busquen reduir la despesa d'aigua per evitar que augmenti la salinitat.

Com a mesura preventiva, i per reduir el consum, prohibeixen l'ús d'aigua per a qualsevol ús que no sigui estrictament domèstic. Bombant menys aigua, esperen evitar la intrusió d'aigua del mar a l'aqüífer i, de retruc, impedir que se'n ressenti l'ús domèstic. Les poques pluges del 2016 han fet que l'aigua al Port de la Selva superi de poc els 200 mm.

En concret, el decret d'alcaldia prohibeix utilitzar l'aigua subministrada a través de la xarxa municipal per a reg agrícola i de jardins; neteja de carrers, espais públics, vehicles i embarcacions, façanes i terrasses i per omplir piscines. També limiten el funcionament de les dutxes de les platges d'onze a set de la tarda i demanen als usuaris que evitin fer-ne ús si no és estrictament necessari.

Per satisfer la demanda d'aigua per als usos suspesos, l'ajuntament posa a disposició aigua regenerada provinent del terciari. Està supeditat, però, a justificar la urgència prèvia sol·licitud i acompanyat d'un informe favorable de la compatibilitat d'aquesta aigua per a l'ús sol·licitat. L'aigua la subministren a la sortida de la depuradora.

Finalment, l'ajuntament demana col·laboració a veïns i visitants perquè facin un ús responsable i fomentin l'estalvi de l'aigua en la seva activitat diària. La resolució serà vigent mentre no hi hagi un increment de les reserves d'aigua i l'ajuntament aixequi expressament les restriccions en el subministrament.