La polèmica amb els animalistes porta mil espectadors més al correbou de Torroella de Montgrí

Els organitzadors asseguren que, si cal, recorreran als tribunals per mantenir la festa

Els últims correbous de Torroella de Montgrí (Baix Empordà) han tancat aquest cap de setmana amb uns 3.000 espectadors, mil més que l'any passat segons l'organització. Els organitzadors, la penya Sant Marcos, atribueix l'increment de públic a la "polèmica" generada amb els animalistes, que van entrar una moció que el ple municipal va acabar aprovant per prohibir les vaquetes.

El president de la penya, Marcos Aladid, ha destacat que durant els correbous no hi ha hagut cap incident i insisteix que, si cal, recorreran als tribunals per intentar mantenir la festa en les properes edicions.

Aladid ha carregat contra l'alcalde de Torroella, Josep Maria Rufí (ERC), a qui acusa d'actuar per pressions polítiques i recorda que, quan va ser alcalde en mandats anteriors, va autoritzar les vaquetes sense pronunciar-s'hi en contra.

Ampliació:

La penya Sant Marcos creu que la "polèmica" generada al voltant de les vaquetes que organitzen a Torroella de Montgrí des de fa 37 anys els ha "beneficiat" i ha fet incrementar el públic assistent. Si havien tancat les darreres edicions amb uns 2.000 espectadors, calculen que aquest any n'han tingut uns 3.000. "Molta més gent ha vingut i s'ha mobilitzat per donar suport a les vaquetes de Torroella", ha afirmat Aladid que ressalta que, durant el cap de setmana de correbous, no hi ha hagut cap incident.

El ple de Torroella de Montgrí va aprovar el mes de maig passat una moció presentada pel partit animalista PACMA contra l'ús d'animals vius en espectacles a la població. Tot i això, l'aleshores alcalde, Jordi Cordon (CiU), va fer valer el seu vot de qualitat a la junta de govern municipal per autoritzar les vaquetes per a aquest any argumentant que la moció no era vinculant. Això li va costar el càrrec perquè ERC va trencar el pacte de govern i va presentar una moció de censura que aquest juliol va convertir en alcalde el republicà Josep Maria Rufí.

En teoria, les d'aquest any són les últimes vaquetes que la penya pot organitzar però Aladid ja avançat que lluitaran "fins al final i més" per trobar la manera de mantenir la tradició. "No podem permetre que això se'ns acabi, arribarem fins on faci falta", ha afirmat. No descarten recórrer als tribunals o organitzar una consulta popular per tenir una fotografia "real" amb l'opinió dels veïns de Torroella.

Aladid ha carregat contra l'actual alcalde, a qui acusa d'actuar per interessos polítics. "Ara hi ha està en contra però fa un anys, quan era alcalde, hi va firmar a favor", ha exposat el president de la penya que afegeix que això els genera "dubtes" sobre les motivacions reals de Rufí. "No sabem si és pels animals, o pels correbous, o perquè són una mica racistes perquè si els bous portessin barretina no sé jo si serien tan contraris", ha afirmat Aladid.

Un cop acabades les vaquetes, la penya Sant Marcos assegura que posarà el cas en mans d'advocats i arribaran "fins on faci falta" per intentar continuar fent els correbous. "Ens hem plantejat anar a alguna altra població però és il·lògic perquè nosaltres som de Torroella i volem que les vaquetes continuïn a Torroella", ha ressaltat.

Els organitzadors també lamenten que els regidors municipals hagin donat "tanta importància" al PACMA quan "no són del poble, no tenen representació i només van ser quatre els que van venir a manifestar-se contra les vaquetes". "Estem parlant de només quatre persones davant 3.000 però lamentablement han aconseguit el que volien", ha criticat Aladid.