El Festival de Peralada (Alt Empordà) estrena aquest dissabte ‘Genius Loci’, un viatge íntim on la música, el gest i la imatge s’endinsen en l’esperit d’un jardí perdut. Dirigit pel creador Rafael R. Villalobos i protagonitzat pel contratenor Xavier Sabata, aquesta nova producció pròpia del festival és un dels plats forts d’aquesta 39a edició. ‘Genius Loci’ proposa al públic endinsar-se en una experiència sensorial cap a un univers interior on la lògica es desdibuixa i la bellesa s’amaga entre ombres i silencis. Amb un programa musical que transita des del Renaixement al segle XX, ‘Genius Loci’ beu del llibre ‘El jardí perdut’ de Jorn de Précy i fa emergir la figura d’un jardiner solitari amb una posada en escena carregada de simbolisme.
‘Genius Loci’, que es portarà avui a escena al Mirador del Castell, sintetitza l’aposta per les produccions pròpies del Festival de Peralada. Tot va començar quan el llibre ‘El jardí perdut’ (Elba, 2018) de Jorn de Précy va arribar a les mans de Villalobos. Captivat per la història, el dramaturg i director de seguida va trucar al contratenor per dir-li que n’haurien de fer una peça. I aquesta voluntat es va materialitzar quan Peralada va contactar amb ell per parlar del festival i la programació d’enguany.
Rafael R. Villalobos explica que amb ‘Genius Loci’ –que signa conjuntament amb Sabata– ha transformat aquell llibre “indescriptible” en una “peça escènica”. L’espectacle convida l’espectador a perdre’s en un jardí imaginari, a través d’un viatge que reflexiona sobre la natura, la por del canvi i l’espiritualitat amagada en el caos.
‘Genius Loci’ proposa al públic fer una travessa íntima cap a un univers interior, on la lògica es desdibuixa i la bellesa s’amaga entre ombres i silencis. Amb un programa musical que transita entre el Renaixement i el segle XX, l’espectacle inclou peces de John Dowland, Henry Purcell, Benjamin Britten i John Williams. I juga amb el temps, la veu i el paisatge sonor per fer emergir la figura d’un jardiner, solitari i visionari, amb una posada en escena carregada de simbolisme.
De fet, Villalobos admet que una de les coses que més el van atrapar és “l’esperit” d’aquest personatge (que interpreta el tiorbista Jonas Nordberg). “És un personatge que podria tenir entre 8 i 80 anys, perquè és un senyor decadent que reflexiona i, a la vegada, un nen que mai perd la curiositat”, detalla.
Vigència actual
El dramaturg i director admet que ‘Genius Loci’ s’escapa de tota definició, perquè conjuga teatre, dansa i concert. Amb una posada en escena poètica que busca mantenir l’esperit del llibre –on hi participa l’artista visual Cachito Vallés– Rafael R. Villalobos destaca, sobretot, la vigència de l’espectacle. “Les pors que expressa ‘El jardí perdut’ són compartides per nosaltres; hi ha alguna cosa d’aquesta visió apocalíptica del futur, i d’aquesta nostàlgia per un futur innocent que ens omple i desapareix”, concreta.
Amb la complicitat del tiorbista, a la pràctica ‘Genius Loci’ presenta un monòleg, que a vegades es transforma en un diàleg entre un senyor que reflexiona sobre el món –Xavier Sabata– i el seu jardiner. Tot plegat impregnat de música vocal anglesa, que es nodreix també amb les aportacions de Liam Byrne (viola de gamba i electrònica) i Cachito Vallés, els altres personatges que teixeixen l’espectacle.
Tant Rafael R. Villalobos com el contratenor Xavier Sabata ja han fet tàndem en altres produccions del Festival de Peralada. De fet, va ser al certamen de l’Alt Empordà on el dramaturg va fer-hi la seva primera obra. La resta d’integrants d’aquest ‘Genius Loci’ –Nordberg, Byrne i Vallés– hi debuten per primera vegada aquest 2025.
‘Genius Loci’, encàrrec i producció pròpia del festival, és un dels plats forts d’aquesta 39a edició. Diumenge, el festival continuarà amb ‘In Paradisum’, un viatge romàntic a través de la música de Schubert i Liszt, que portarà a l’església del Carme els tenors alemanys Julian i Christoph Prégardien –pare i fill–, la pianista Saskia Giorgini i la narradora i actriu Alba Pujol.