La investigació per determinar l'origen de la contaminació de l'aigua a la Bisbal s'amplia a nou pous de l'entorn

L'ACA ofereix subvencions a l'ajuntament per ajudar a pagar el cost dels camions cisterna

La investigació oberta per l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i Salut per determinar l'origen de la contaminació per fitosanitaris de l'aigua a la Bisbal d'Empordà s'ha ampliat a nou pous més de l'entorn de la població. Segons informa l'organisme, en un primer moment van recollir mostres dels pous que subministren aigua a la Bisbal i a Forallac i, també, de diferents punts de la xarxa d'abastament. El mostreig s'ha ampliat a aquests nou pous més i els resultats de les analítiques serviran per saber com van arribar els herbicides a l'aigua potable i acotar l'impacte de la contaminació.

En paral·lel, l'ACA ha obert una línia de subvenció per ajudar l'ajuntament a pagar el cost dels camions cisterna que des d'aquest dimarts reparteixen aigua als veïns de la Bisbal que no poden beure aigua de l'aixeta ni fer-la servir per cuinar. L'ACA i Salut van obrir una investigació per esbrinar les causes de la contaminació de la xarxa d'abastament d'aigua a la Bisbal d'Empordà. Inicialment, van prendre mostres dels pous d'abastaments i també de diferents punts de la xarxa que van confirmar la presència d'herbicides. Per determinar l'origen i també l'impacte de la contaminació, han ampliat la investigació a nou pous més de l'entorn.

L'ACA preveu tenir aviat els resultats de les analítiques i poder concloure què ha causat l'episodi que ha deixat durant setmanes veïns sense poder fer servir l'aigua de l'aixeta per beure ni per cuinar.

Mentre dura la incidència, l'Ajuntament de la Bisbal d'Empordà ha contractat un camió cisterna que reparteix aigua, tots els dies laborables, entre els veïns afectats. L'ACA ha obert una línia de subvenció perquè l'ajuntament no hagi d'assumir tot el cost. De moment, no es pot quantificar l'ajuda perquè dependrà de quants dies hagi de repartir aigua.

Perquè l'aigua torni a ser apta per al consum, instal·laran uns filtres de carbó actiu als pous de la xarxa d'abastament i, un cop les analítiques confirmin que no hi ha perill, els bisbalencs podran tornar a fer servir l'aigua de l'aixeta.