2.920 crespons ompliran el Parc Central de Girona, un per cada dia d'obres

Els veïns de Sant Narcís volen criticar els "incompliments i greuges" d'Adif

Penjar 2.920 crespons negres a les tanques del Parc Central per protestar per cadascun dels dies d'obres del TAV, uns treballs que van començar el 18 d'agost de 2008.

Aquesta és l'acció que duran a terme el proper dijous els veïns de Sant Narcís que, tips de veure que Adif no acaba els treballs, han decidit mobilitzar-se quan es compleix el vuitè aniversari de l'inici dels treballs.

Els veïns volen que la protesta tingui continuïtat i, per això, cada mes que passi convidaran a una entitat de la ciutat perquè pengi els 30 crespons corresponents.

També treballen per crear un mural a la zona d'obres on els veïns puguin deixar missatges. L'alcaldessa, Marta Madrenas, i el regidor delegat del projecte ferroviari, Carles Ribas, seran a la protesta i també s'han convidat la resta de grups polítics.

Ampliació:

Les primeres màquines van començar a treballar a la zona de l'antiga plaça d'Europa el 18 d'agost de 2008. Ja han passat vuit anys des d'aquella data i, malgrat que l'alta velocitat és una realitat des del gener de 2013, Adif encara no ha completat la reposició de les zones afectades. Concretament, encara no ha refet la zona del Parc Central, que havia estat un dels pulmons verds de la ciutat abans de les obres.

La indignació dels veïns ha anat creixent, sobretot després del darrer episodi d'enfrontaments entre Adif i l'Ajuntament de Girona per decidir qui pagava l'enderroc del finger que connecta les dues estacions (la del tren convencional i la del TAV) i que divideix el parc. Finalment, el consistori –a petició dels veïns- ha cedit i ha acceptat pagar l'enderroc d'aquest passadís cobert i, com ja havia anunciat, també la instal·lació d'una marquesina que el substitueixi i que faci permeable el pas.

Mobilitzacions amb crespons negres

Arran d'aquesta polèmica, els veïns van decidir mobilitzar-se i van creure que l'efemèride de l'inici de les obres seria un bon moment per visualitzar la seva protesta. El president de l'Associació de Veïns de Sant Narcís, Xavier Rayner, ha explicat que el proper dijous a les vuit del vespre han fet una convocatòria per penjar crespons negres de les tanques d'obra que encara encerclen el parc.

Concretament, aspiren a penjar-ne 2.920, un per cada dia d'obres des del 18 d'agost de 2008. A més, l'objectiu és que la protesta no sigui només d'un dia concret sinó que sigui continuada i que inclogui tota la ciutat. Per això, volen que cada mes que passi sense que les obres estigui acabades, sigui una entitat diferent la que pengi els 30 crespons nous.

A més, els veïns estan treballant per buscar una ubicació adient a un mural que ha de servir perquè els veïns hi pengin escrits, dibuixos i missatges d'indignació pels "incompliments i retards" de l'Estat amb aquest projecte. Reyner recorda que no només es tracta de la zona del Parc Central i critica que, per exemple, encara no està homologat el pla d'autoprotecció del túnel del TAV. "Adif no ha complert cap dels compromisos i volem criticar els greuges que pateix la ciutat encara ara, vuit anys després", ha lamentat el president del veïns.

L'alcaldessa de la ciutat, Marta Madrenas, i el regidor delegat del projecte ferroviari, Carles Ribas, han confirmat l'assistència. Des de l'associació de veïns també s'ha convidat la resta de grups polítics del consistori per fer-los costat.