La tempesta deixa 19 litres en una hora i fa caure els termòmetres 14 graus a Girona

Els Bombers han rebut una quinzena de trucades a causa de la pluja

(Ampliació 18:47h)

Els carrers de Girona han quedat convertits, literalment, en afluents dels rius Ter i Onyar després de la forta tempesta que s'ha registrat entre dos quarts de cinc i dos quarts de sis de la tarda d'avui. En total, segons l'observatori del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), s'han recollit 19 litres en aquest període.

Les temperatures també han experimentat una important davallada, passant dels 32 graus centígrads a les tres de la tarda baixant fins els 18,2 a dos quarts de sis, una caiguda de més de 14 graus.

Molts veïns i conductors s'han vist sorpresos per la tromba d'aigua que ha caigut insistentment acompanyada per un fort aparell elèctric. Les xarxes socials s'han omplert de vídeos on es podia veure els efectes de la pluja sobre la ciutat.

La Catedral de Girona, un dels punts més emblemàtics, ha agafat per sorpresa a molts turistes que han vist com les escales s'han convertit en una cascada d'aigua. El mateix ha passat en altres indrets com la pujada de Sant Domènec la qual alguns han immortalitzat en vídeo.


 
Les principals vies com la carretera de Barcelona, el carrer d'Emili Grahit o l'Avinguda de Jaume I han quedat completament negades i els conductors s'han vist obligats a circular amb màxima precaució.

Per la seva banda, els Bombers de la Generalitat han rebut una quinzena de trucades avisant per problemes relacionats amb la pluja, concentrats majoritàriament a la ciutat de Girona. Entre els problemes més freqüents es troben embornals desbordats, clavegueres que sobreeixien d'aigua i pàrquings inundats.

L'estació de tren de Girona també s'ha vist afectada i s'han registrat goteres al seu interior.

De cares a demà el SMC preveu que la situació es normalitzi i torni el bon temps, malgrat les temperatures no seran tant altes com els darrers dies.

Resta del territori

El front de baixes pressions també ha escombrat la totalitat de la província, des de la Cerdanya fins a la Selva, amb registres destacats com els 54 litres a Anglès, els 46 litres a Puigcerdà (32 dels quals en només 20 minuts) o els 27 litres de Besalú (Garrotxa).

Protecció Civil demana molta precaució en els desplaçaments i activitats a l’aire lliure pels ruixats que poden afectar avui gran part de Catalunya. Les precipitacions més intenses es preveuen a les comarques del Berguedà, Alt Empordà, Pla de l’Estany i Gironès. No es descarta que puguin haver-hi precipitacions intenses al prelitoral i litoral de la costa central, incloent Barcelona i Maresme.

Cal, per això, tenir especial cura evitant conductes que poden produir danys en les persones o els béns: no aparqueu vehicles en rieres o punts subterranis inundables, ni creueu rieres si baixen amb aigua, encara que sigui dins del vostre vehicle, pot ser arrossegat encara que no hi hagi gaire profunditat. Igualment, eviteu apropar-vos a les lleres de rius i rierols que poden recollir aigua caiguda conca amunt i poden créixer de forma sobtada. Si feu activitats de muntanya, allunyeu-vos de les zones de barrancs.

Alerta a la Selva

La Direcció General de Protecció Civil (DGPC) demana màxima precaució per les pluges torrencials previstes en la propera hora a la comarca de la Selva. Els xàfecs poden acumular més de 40 litres en 30 minuts i afectar poblacions turístiques com Blanes, Lloret de Mar o Tossa de Mar.

Es demana a la població que allà on descarregui amb força eviti desplaçaments amb cotxe o sortir al carrer mentre passi el front de tempestes.